HomeArtikelDigitale evoluties in de sporen van de pathologische anatomie

Digitale evoluties in de sporen van de pathologische anatomie

Gepubliceerd op maandag 30 januari, 2023

De dienst Pathologische anatomie van Vitaz zet meer en meer in op digitale pathologie-analyse en diagnostiek. Daarnaast legt men ook de focus op het vlot en veilig (GDPR-proof) kunnen delen van diagnostische monsters, weefsels, enz. met andere nationale en internationale collega’s over de virtuele muren van Vitaz heen. Dit in functie van advies, peerreview, educatie (e-learning) of wetenschappelijke (research) objectieven.

Specifiek voor het digitaal delen van preparaten worden bijvoorbeeld de glasplaatjes gedigitaliseerd via specifieke, hoogkwalitatieve scannertechnologie, en wordt er gebruik gemaakt van het beveiligd Aiforia Community / Education platform. Op dit wereldwijd cloudbased platform zijn een ruim aantal healthcare professionals en peer panels actief, zodat de gedeelde praktijken en complexe casusssen door middel van een interactief efficiënte en effectieve methodiek toegelicht en besproken kunnen worden. Er kan ook een beroep gedaan worden op exclusieve bijdragen van meerdere collega-experten uit de sector, in combinatie met de toegang tot een portfolio van andere applicaties (bijvoorbeeld artificiële intelligentie) die de klinische analyse en diagnostiek binnen een pathologische anatomiesetting faciliteren. Tot slot beschikt dit platform ook over een digitale beeldbibliotheek van zeldzame of complexe cases, die als een educatie- en/of referentietool geraadpleegd kan worden.

De aankoop van deze digitale scannertechnologie en de bijhorende licenties voor het cloudplatform werd mede mogelijk gemaakt door de financiële tussenkomst van het Medisch Innovatiefonds (MIF).

Digitale evoluties binnen de pathologische anatomie zullen in de toekomst alleen nog maar verder terrein winnen. Dit vormt reeds een van de concrete pijlers en uitdagingen binnen het netwerk Mira (Vitaz en az Sint-Blasius).