HomeArtikelNeuronavigatie bij complexe sinusoperaties

Neuronavigatie bij complexe sinusoperaties

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober, 2024

Recent heeft Vitaz een nieuw neuronavigatie toestel aangeschaft, de Medtronic StealthStation. Met dit toestel kan de precieze locatie van chirurgische instrumenten gevolgd worden tijdens een ingreep. Dit neuronavigatie toestel wordt onder andere gebruikt bij meer complexere sinusoperaties.

Heelkunde aan de sinussen kan noodzakelijk zijn wanneer sinussen chronisch ontstoken geraken. Dat wil zeggen wanneer de ontsteking meer dan 12 weken bestaat en niet reageert op medicamenteuze therapie en spoelingen. In sommige gevallen is dit te wijten aan vorming van neuspoliepen of een gecompliceerde tandinfectie of schimmelinfectie. Zeer zelden betreft het een maligniteit van de sinussen.

Bij ingrepen aan de sinussen wordt endoscopisch gewerkt. Er wordt geen extern litteken gemaakt. De geblokkeerde openingen van de sinussen worden open gemaakt naar de neusholte. Dit noemen we functionele endoscopische sinuschirurgie of kortweg FESS.

Aangezien de sinussen gelegen zijn in de schedel in directe nabijheid van de schedelbasis en de oogkas is deze ingreep niet zonder gevaren. Een lekkage van cerebrospinaal vocht, een trauma van de oogspieren, ernstige bloedingen of geurverlies zijn maar enkele van de mogelijke risico’s van een dergelijke ingreep. Zeker bij meer uitgebreide pathologie of revisie heelkunde kan het identificeren van de anatomische repères een uitdaging vormen.

In dergelijke gevallen kan de sinusingreep in Vitaz nu gebeuren onder 3D neuronavigatie, waarbij preoperatieve beeldvorming (meestal een CT scan) tijdens de ingreep kan gebruikt worden om real-life te controleren waar een chirurgisch instrument zich in de sinussen bevindt. Het voordeel is een verhoogde veiligheid door het risico op complicaties te reduceren en een verhoogde effectiviteit door meer zekerheid dat alle sinusholten worden gevonden en opengemaakt, ook de moeilijker bereikbare. De patiënt ervaart van het gebruik van de neuronavigatie geen nadelen en het brengt ook geen extra kosten met zich mee. De literatuur toont trouwens aan dat bij gebruik van neuronavigatie de kans op revisie chirurgie alsook het risico op majeure complicaties verkleint. Zo hopen we onze patiënten in de toekomst nog beter te kunnen helpen.

Dr. Mieke Maris, dr. Griet Vandeplas