HomeArtikelRSV-vaccinaties bij baby’s

RSV-vaccinaties bij baby’s

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober, 2024

Een besmetting met RSV is de belangrijkste oorzaak van luchtweginfecties bij baby’s. Kinderen krijgen er vooral in hun eerste levensjaar mee te maken. De kans dat zij ernstig ziek worden van RSV is groot. Het leidt vaak tot een bronchiolitis of een pneumonie. Het virus doet vooral de ronde in de winterperiode, van oktober tot maart.

Deze herfst zal het voor het eerst mogelijk zijn om jonge kinderen te beschermen tegen een RSV-infectie. Door middel van een inenting met antistoffen die ongeveer 5 maanden werkzaam zijn, kunnen baby’s in hun eerste levensmaanden beschermd worden tegen ernstige vormen van een RSV-infectie. In landen waar men vorig jaar al kon starten met deze inentingen, zien we tot 79% minder ziekenhuisopnames door RSV.

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt het gebruik het RSV-vaccin aan, maar zou dit niet verplichten waardoor de terugbetaling ervan niet meteen geregeld werd. De minister van Volksgezondheid besliste eind mei om het middel toch terug te betalen. Ouders betalen enkel het remgeld van €12 (€8 bij verhoogde tegemoetkoming).

De dienst kindergeneeskunde van Vitaz organiseert gedurende de maand oktober, zowel in campus Lokeren als campus Sint-Niklaas, een aantal momenten om baby’s te laten inenten. 

Wie komt in aanmerking?

  • Alle baby’s geboren tussen 1 april 2024 en 30 september 2024
  • Baby’s die tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2025 geboren worden, kunnen tijdens hun verblijf op materniteit ingeënt worden

Wie komt niet in aanmerking?

  • Baby’s geboren voor 1 april 2024
  • Baby’s van wie de mama tijdens de zwangerschap al gevaccineerd werd tegen RSV
  • Baby’s met koorts op de dag van inenting
  • Baby’s zonder rijksregisternummer of mutualiteit komen niet in aanmerking voor terugbetaling

Tijdens de eerste vaccinatiesessies werden in Vitaz ondertussen een 400-tal baby’s gevaccineerd. Op maandag 21 oktober vindt het laatste vaccinatiemoment plaats in campus Sint-Niklaas. Meer informatie vindt u op onze website Inenting ter preventie van RSV | VITAZ.