HomeArtikelPatiënten met type 1 diabetes uit het Waasland dragen bij tot de wetenschap via de Cristal studie

Patiënten met type 1 diabetes uit het Waasland dragen bij tot de wetenschap via de Cristal studie

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober, 2024

Waarom deze studie?

Dr. Dominique Ballaux

De technologische vooruitgang staat niet stil, zowel in ons dagelijks leven als in de geneeskunde worden grote stappen gezet. Ook in de diabetologie bemerken we een enorme verandering, zowel in de monitoring of meting van de bloedsuikerspiegel als in de behandeling van diabetes.

Zo is er voor patiënten met type 1 diabetes de nieuwste ‘slimme’ insulinepomp. Deze hybride closed-loop insulinepomp werkt als een kunstmatige pancreas. Via een sensor worden continue glycemiemetingen doorgegeven aan de pomp, die als het ware actief meedenkt en de insulinetoediening bijstuurt. Zo zorgt de pomp voor extra insuline wanneer de glycemie te hoog zou geraken en minder insuline wanneer de glycemie te laag zou geraken.

Hierdoor zijn er minder wisselvallige glucosewaarden en minder episodes van lage of hoge glycemiewaarden. Door globaal betere en meer constante bloedsuikerspiegels zijn er minder zorgen rond diabetes in het dagelijkse leven en op lange termijn minder complicaties. In het centrum diabeteszorg VITAZ volgen we een 200 tal type 1 patiënten met dergelijke pomp op. Deze pomp is echter nog niet goedgekeurd voor gebruik tijdens zwangerschap.

Zwangere vrouwen met type 1 diabetes hebben ondanks het gebruik van glucosesensoren en insulinepompen nog steeds een verhoogd risico op zwangerschapsverwikkelingen zoals een te zware baby, een (al dan niet dringende) keizersnede, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. Een zeer strikte glucosecontrole is vereist voor een veilig verloop van de zwangerschap voor moeder en ongeboren kind.

De Medtronic 780 G is de meest gebruikte ‘slimme’ pomp in België. Uiteraard worden ook jonge vrouwen die deze pomp gebruiken zwanger en willen ze de pompbehandeling tijdens hun zwangerschap verderzetten. Of deze ‘slimme’ insulinepomp veilig is tijdens zwangerschap was echter nog niet gekend op het ogenblik van de lancering van deze pompen.  Om die reden werd een groot Belgisch onderzoek gestart (CRISTAL studie), gecoördineerd door Professor Benhalima uit UZ Leuven met volgende onderzoeksvragen:

  1. Kan de  Medtronic 780G pomp veilig verdergezet worden tijdens zwangerschap?
  2. Zijn er eventueel bijkomende voordelen in vergelijking met de standaardbehandeling (de klassieke, niet-slimme insulinepomp)?

De dienst diabetologie te VITAZ kreeg de kans om aan dit project deel te nemen. We waren dan ook bijzonder enthousiast deze slimme insulinepomp te kunnen aanbieden aan onze zwangere patiënten in het kader van een studie. In totaal werden 16 vrouwen bij VITAZ gescreend voor deelname aan de studie, waarvan 14 uiteindelijk deelnamen.

Waaruit bestond de studie?

Tussen januari 2021 en september 2022 werden 95 vrouwen met type 1 diabetes in hun eerste trimester zwangerschap geselecteerd. Elke vrouw had één kans op twee om over te schakelen naar de slimme pomp (780G), of ze continueerden hun diabetesbehandeling  (klassieke niet-slimme insulinepomp of insuline-injecties). Ze werden opgevolgd tot ontslag uit het ziekenhuis na de bevalling. Tijdens verschillende, welbepaalde tijdstippen in de zwangerschap werd gemeten hoeveel procent van de tijd de suikerwaarden zich binnen, boven en onder de streefwaarden bevonden in de beide groepen zodat deze met elkaar konden worden vergeleken.

Wat waren de resultaten?

De Cristal-studie toonde aan dat de Medtronic 780 G pomp veilig is tijdens de zwangerschap. Er was geen verschil in risico op ernstige complicaties tijdens de zwangerschap, zoals  ketoacidose of zeer ernstige hypoglycemie. In de 780G groep was er geen enkele hospitalisatie voor ernstige hypoglycemie, terwijl er 5 dergelijke hospitalisaties waren in de controlegroep.

De studie toonde ook andere voordelen bij het gebruik van de 780 G pomp: betere regeling van de suikerspiegel tijdens de nacht, minder hypoglycemie en meer tevredenheid van de behandeling.

Ook voor de dienst diabetologie te VITAZ betekende de participatie aan deze studie een enorme meerwaarde. De opgebouwde kennis en technische knowhow over deze automatische pomptherapie tijdens de zwangerschap stelt ons in staat patiënten nog beter te kunnen helpen. We zijn terecht trots op onze deelname als medepionier in dit baanbrekende project.

We willen oprecht alle patiënten bedanken voor hun deelname aan deze studie. Dankzij hun participatie en de inzet van onze diabetesverpleegkundigen en collega’s gynaecologen is de studie succesvol afgesloten.

De resultaten van deze CRISTAL-studie werden gepubliceerd in The Lancet Diabetes and Endocrinology en Diabetes Care.