HomeArtikelDe rol van focusgroepen bij Vitaz om de patiëntervaring op materniteit te optimaliseren

De rol van focusgroepen bij Vitaz om de patiëntervaring op materniteit te optimaliseren

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober, 2024

De dienst materniteit is al heel wat jaren een sterk onderbouwde afdeling die in 2015 reeds het internationale kwaliteitskenmerk ‘Baby Friendly Hospital Initiative’ behaalde met een hercertificering in 2019 en in 2024. De dienst wordt door jonge moeders vaak in de bloemetjes gezet voor het warme onthaal dat er steeds geboden wordt, zowel op het verloskwartier als op de afdelingen neonatologie  en materniteit. Om de patiëntervaring nog meer centraal te zetten werden recent enkele focusgroepen georganiseerd met als doel de beleving van moeders op materniteit verder te verbeteren. Tijdens deze bijeenkomsten kregen de jonge ouders de kans om hun ervaringen te delen en eventuele suggesties en aandachtspunten onder de aandacht te brengen.

Door middel van open gesprekken werden zo waardevolle inzichten verzameld om de zorg op maat nog beter af te stemmen op de noden van kersverse ouders. Deze input helpt Vitaz om gerichte verbeteringen door te voeren, zodat de kwaliteit van zorg en de patiënttevredenheid verder kunnen worden verbeterd. De feedback die tijdens deze sessies werd verzameld vormt dus de basis voor concrete acties. Zo is een belangrijke pijler het optimaliseren van de informatieverstrekking naar kersverse ouders tijdens het verblijf. Vitaz zal dan ook meer heldere en toegankelijkere informatie bieden die de ouders stap voor stap begeleidt doorheen het geboorteproces.

Daarnaast is er bijzondere aandacht voor het ontzorgen van moeders in hun jonge moederschap. Eén van de focuspunten hier is het creëren van een omgeving waarin moeders voldoende rust kunnen vinden, hetgeen essentieel is voor hun herstel. Om dit te ondersteunen worden initiatieven uitgewerkt om rustmomenten in te bouwen en zorgen we ervoor dat de communicatie en begeleiding door het zorgteam duidelijk en geruststellend blijft, zodat moeders met vertrouwen kunnen genieten van deze bijzondere tijd.

Materniteit Vitaz blijft luisteren naar haar patiënten en blijft zich inzetten om haar dienstverlening steeds verder te optimaliseren, zodat moeder en haar baby kunnen rekenen op de beste zorg en een rustige, zorgeloze start.