HomeArtikelMeet & greet met de Wase apothekers

Meet & greet met de Wase apothekers

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober, 2024

Op donderdag 19 september werden de collega-apothekers van de publieke officina ontvangen in ons ziekenhuis voor de jaarlijkse meet & greet.

Traditioneel worden tijdens deze avond de deuren van enkele sleuteldiensten opengesteld om een ‘behind the scenes’ blik te werpen op het reilen en zeilen in ons ziekenhuis. Vorig jaar mochten de apothekers kennis maken met het nieuwe verloskwartier en de ziekenhuisapotheek. De geslaagde editie van 2023 zorgde voor een opkomst van zo’n 45 Wase apothekers die zich inschreven voor de meet & greet 2024.

Tijdens deze editie stelden de afdelingen nefrologie en spoedgevallen hun diensten ten toon. De begeleide rondleidingen werden vooraf gegaan door een verwelkoming door apr. Marc Van Der Meulen, voorzitter van de Wase apothekers. Vervolgens konden de apothekers tafelen voor een verzorgd diner met synchroon een presentatie van dr. Nieberding, medisch directeur. Dr. Nieberding informeerde de genodigden over de recente ontwikkelingen binnen het ziekenhuis, waaronder de voortgang van de nieuwbouwprojecten en de implementatie van innovatieve medische technologieën.

Na het diner kregen de apothekers de gelegenheid om twee kernafdelingen van Vitaz te bezoeken: de spoedgevallendienst en de afdeling nefrologie-dialyse. Op de spoedgevallendienst gaf dr. Damen samen met dr. Vermeulen een uitgebreide rondleiding. Hierbij werd onder andere het PIT-voertuig bezocht, evenals de infrastructuur voor de opvang van zowel kritiek zieke als niet-kritieke patiënten. Daarnaast werd de medicatieruimte bezocht, waar aandacht werd besteed aan het beheer van spoedmedicatie, een cruciaal element in de samenwerking tussen artsen en apothekers.

De tweede halte was de afdeling nefrologie-dialyse, waar de apothekers werden verwelkomd door prof. Laurens, dr. De Meester en dr. Neirynck. Zij gaven een toelichting over de diverse vormen van dialyse, zowel intra- als extramuraal, waarbij de nadruk werd gelegd op de rol van het dialysaat en de specifieke vereisten voor ziekenhuis- en thuisdialyse. Een hoogtepunt van het bezoek was de technische ruimte, waar de apothekers inzicht kregen in het productieproces van het dialysaat.

De avond werd afgesloten met een receptie. Deze bijeenkomst onderstreept het belang van een nauwe samenwerking tussen ziekenhuis en apothekers voor een optimale patiëntenzorg in het Waasland.

Prof. dr. Wim Laurens

Medisch diensthoofd nefrologie-dialyse

Dr. Jorn Damen

Medisch diensthoofd spoedgevallen

Dr. Philip Nieberding

Medisch directeur

Kathleen Verspeet

Stafmedewerker medisch departement