HomeArtikel20 jaar Borstkliniek Vitaz

20 jaar Borstkliniek Vitaz

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei, 2023

In 1999 startten medisch oncoloog dr. Ines Deleu en radiotherapeut dr. Guido Buelens als consulenten vanuit GZA met specifieke kankerzorg in het toenmalige AZ Maria Middelares. Vanaf 2002 zorgde uitbreiding van het team met dr. Els Everaert voor een voltijdse oncologische activiteit waarbij wekelijks een patiëntenbespreking werd gehouden met de collega’s gynaecologie (o.a. dr. Klaus De Cleyn) en de collega’s gastro-enterologie.

In 2003 zorgde toenmalig minister Laurette Onkelinckx voor een opwaardering van de kankerzorg: de multidisciplinaire patiëntenbespreking werd omgedoopt tot ‘Multidiscipliniair Oncologisch Consult (MOC)’ en bijkomend budget maakte extra ondersteuning mogelijk. In het voorjaar 2003 werd Ann Reyns aangesteld als borstverpleegkundige, met als taak de voor- en nazorg van deze patiënten te behartigen en hen ondersteunening te bieden. De ‘Borstkliniek’ was geboren.

Twintig jaar later, anno 2023, bestaat de erkende coördinerende Borstkliniek van Vitaz uit een groot team van artsen, verpleegkundigen en paramedici, met als doel het aanbieden van een optimale zorg voor de borstkankerpatiënt in Vitaz. Met meer dan 200 diagnoses per jaar zit Vitaz ruim boven de norm van 125 nieuwe diangoses per jaar. De Borstkliniek biedt alle aspecten van diagnostiek, behandeling en bijkomende zorg aan. Inclusief oncologische revalidatie en de mogelijkheid tot autologe borstreconstructie met DIEP-flap via de RIZIV-overeenkomst.

Symposium

Op woensdag 3 mei organiseerde de Borstkliniek een symposium met als thema 20 jaar vooruitgang in borstkanker @ Vitaz. Voor een publiek van circa 60 artsen en meer dan 100 verpleegkundigen en paramedici werden de nieuwe evoluties in borstkankerzorg toegelicht.

Dr. Ines Deleu (medisch diensthoofd Oncologie) en dhr. Koen Michiels (gedelegeerd bestuurder zorgden voor een mooie inleiding en bedanking van alle betrokken artsen en medewerkers.

Daarna besprak dr. Annemieke Milants (Medische en moleculaire beeldvorming) de plaats en het belang van de mammografie en de screeningsmammografie. Dr. Charlotte Van Langenhove (Medische en moleculaire beeldvorming) lichtte de mogelijkheden van de verschillende beeldvormingstechnieken toe.

Dr. Philip Vanparijs (Gynaecologie – Borstchirurgie) gaf duiding bij het nieuwe beleid met betrekking tot okselchirurgie, met als motto ‘less is more’.

Dr. Els Everaert (Medische oncologie) lichtte de oncologische behandelingen bij vroegtijdige borstkanker toe en prof. dr. Vibeke Kruse (Medische oncologie – Coördinator Borstkliniek) gaf meer uitleg over de oncologische behandelingen bij gemetastaseerd borstcarcinoom.

Dr. Christel De Pooter (Radiotherapie) besprak de technische modaliteiten bij bestraling van de borst. Sinds 2011 beschikt Vitaz over een eigen dienst Radiotherapie (campus Sint-Niklaas), waardoor patiënten hun behandeling dicht bij huis kunnen

Dr. Ines Deleu (Medisch diensthoofd Medische oncologie) besprak de aanpak van bijwerkingen bij nieuwe oncologische therapieën en dr. Klaus De Cleyn (Gynaecologie – Borstchirurgie) legde de focus op menopauzale klachten.

Dr. Caroline Lamot (Medische oncologie) en dr. Mieke Van De Walle (Medische oncologie) gaven meer uitleg bij het zorgtraject borstkanker in Vitaz, waarbij de patiënten de mogelijkheid krijgen om bepaalde oncologische behandelingen op het dagziekenhuis in campus Beveren of Lokeren te krijgen.

Kon u niet aanwezig zijn? Check de presentaties van dit symposium dan op onze website!