HomeArtikelOpstart van de endoscopische wervelkolomchirurgie door de spinechirurgen van Vitaz

Opstart van de endoscopische wervelkolomchirurgie door de spinechirurgen van Vitaz

Gepubliceerd op woensdag 27 maart, 2024

Al vele jaren is er een tendens in de heelkunde om zoveel als mogelijk “minimaal invasief” te werken, waaronder ook in de chirurgie van de wervelkolom. Endoscopische wervelkolomchirurgie wordt sinds meerdere jaren op ruimere schaal toegepast in het buitenland. In België is er echter nog geen globale en gevalideerde vergoedingsbasis voor het dure verbruiksmateriaal waardoor de uitrol van deze techniek wat achterop blijft, en dit hoofdzakelijk voor selectievere indicatiegebieden ingezet wordt.

Vanaf nu is deze endoscopische chirurgietechniek mee opgenomen in het Evidence based behandelingsalgortime en -portfolio van de spinale chirurgie binnen Vitaz, en is Vitaz één van de eerste Oost-Vlaamse ziekenhuizen waar dit toegepast zal worden. Deze techniek kan vanaf eind oktober 2023 uitgevoerd worden in campus Lokeren, en stelt de spinechirurg in staat om een discushernia op minimaal invasieve wijze weg te nemen. Door deze elegante techniek voelen patiënten weinig postoperatieve pijn, is er een litteken van enkele mm, kan de patiënt dezelfde dag naar huis en is er een snelle revalidatie. De chirurgen in Vitaz werken met een nieuw – innovatief en hoogtechnologisch – endoscopisch platform, waarbij onder hoge beeldkwaliteit en met specifiek instrumentarium de hernia via een interlaminaire of transforaminale approach benaderd wordt afhankelijk van de exacte locatie van de hernia.

De neurochirurgen en orthopedisten van Vitaz, gespecialiseerd in de spinale heelkunde zijn reeds voor deze techniek opgeleid en gecertificeerd aan de hand van intensieve hands-on training sessies (bv. skillslab in Orsi Academy) en intercollegiale clinical visits in binnen en buitenland (bv. bij proctor, bv. in referentieziekenhuizen). Deze uitvoerige leercurve laat de chirurgen reeds toe om met deze endoscopische techniek en platform vertrouwd te zijn. Aansluitend bekwaamt men zich verder i.f.v. complexere indicatiegebieden, om toekomstig de endoscopische rugchirurgie nog meer uit te kunnen bouwen en te verruimen naar andere indicaties. De gespecialiseerde medische literatuur en organisaties die de medische zorgkwaliteit en -outcome belichten (-> bv. KCE) zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van deze endoscopische chirurgie, waardoor deze behandelingstechniek in de toekomst nog een voornamere plaats zal innemen binnen de spinale heelkunde.

Concreet zullen het de volgende spinechirurgen zijn die vanaf eind oktober met deze endoscopische techniek zullen aanvangen binnen Vitaz:  Dr. Charlotte Draelants, Dr. Belinda Schrooten, Dr. Geert Michielsen, Dr. Dieter Thijs en Dr. David Van der Planken.

dr. Jo De Schepper

Medisch diensthoofd Orthopedie

prof. dr. Erik Van De Kelft

Medisch diensthoofd Neurochirurgie

dr. Philip Nieberding

Medisch directeur

dhr. Erik Vlaminck

Investerings- en exploitatiemanager Core – Projectmanager Medisch Departement

Documenten