AI revolutie in beeldvorming van de wervelkolom
Gepubliceerd op donderdag 13 februari, 2025
Op de dienst Medische en Moleculaire Beeldvorming (MMB) van Vitaz wordt sinds kort gebruikgemaakt van een nieuwe AI-techniek (artificiële intelligentie) die baanbrekend is in de wereld van de medische beeldvorming. Dankzij deze technologie kunnen onze MR-toestellen beelden creëren die niet te onderscheiden zijn van klassieke CT-scans, zonder gebruik te maken van ioniserende straling. Een doorbraak die zowel patiënten als zorgverleners ten goede komt.
Voor beeldvorming van de wervelkolom zijn op vandaag 2 technieken essentieel: CT-scan (computed tomography) en MR-scan (magnetische resonantie). Deze technieken zijn complementair en elk heeft zijn voor- en nadelen.
MR laat toe om erg gedetailleerde en contrastrijke beelden van de wervelkolom te maken. Het is een uitstekende techniek om te zoeken naar de oorzaak van bijvoorbeeld lage rugpijn. Het onderzoek duurt relatief lang, gemiddeld een kwartier. Ook de wachttijden kunnen lang oplopen omdat slechts een beperkt aantal MR-toestellen in België toegelaten en dus beschikbaar zijn.
CT is daarentegen heel toegankelijk en laat toe om snel beelden met hoge kwaliteit te maken van de wervelkolom. Vooral botstructuren zoals de wervels worden met deze techniek excellent in beeld gebracht. Dit is onder andere nuttig bij degeneratieve veranderingen, bijvoorbeeld van de facetgewrichten, maar ook om botletsels aan het licht te brengen. Het grootste nadeel van CT-scan is evenwel dat de techniek gebruikt maakt van een – weliswaar lage – dosis ioniserende straling.

De kwaliteit van een Bone MRI is voor de beoordeling van het bot quasi vergelijkbaar met CT, maar dan zonder gebruik van ioniserende straling.
Dankzij de introductie van Bone MRI, een revolutionaire AI-toepassing, kunnen onze MR-toestellen nu evenwel beelden genereren die perfect de botstructuren van de wervelkolom nabootsen, vergelijkbaar met CT-beelden. Daarnaast wordt het MR-onderzoek ook steeds vervolledigd met de klassieke MR-beelden zodat we twee vliegen in een klap kunnen slaan: de voordelen van MR én de voordelen van CT in één onderzoek maar zonder de straling die gepaard gaat met CT.

controle met
correctie van de
scoliose.
De neurochirurgen in Vitaz gebruiken de beelden van een CT-scan van de wervelkolom met intrinsiek erg goede beelden van de wervels zelf om tijdens een operatie in 3D te navigeren. Het Mazor-robotsysteem laat toe om uiterst accuraat te werk te gaan tijdens rugchirurgie en gebruikt daarbij als geleiding de CT-beelden. Op deze beelden plant de neurochirurg voor of tijdens de ingreep waar de pedikelschroeven moeten komen. Sinds de introductie van Bone MRI kunnen deze patiënten nu hun preoperatieve navigatieplanning krijgen door middel van MR in plaats van CT. Dit spaart een onderzoek uit en onze patiënten hoeven geen CT-scan te ondergaan, waardoor ze minder worden blootgesteld aan ioniserende stralen.
Met deze vooruitstrevende technologie zet Vitaz opnieuw een belangrijke stap in het leveren van patiëntgerichte zorg. Door het inzetten van de nieuwste technieken kunnen we onze patiënten de beste behandeling bieden, volledig afgestemd op hun behoeften – en dat zonder straling.