HomeArtikelAYA-zorg in Vitaz

AYA-zorg in Vitaz

Gepubliceerd op maandag 1 juli, 2024

Zorg op maat voor jonge kankerpatiënten

Elke fase in het leven heeft zijn eigen uitdagingen en vragen. Maar wat als je als jongvolwassene plots geconfonteerd wordt met kanker? Dit is waar AYA-zorg zijn intrede doet. Bij Vitaz wordt er speciale aandacht besteed aan de unieke behoeften van AYA’s (Adolescenten en Young Adults) die tussen 18 en 36 jaar oud zijn en de diagnose kanker krijgen.

AYA’s met kanker staan voor nog heel wat uitdagingen die verder gaan dan behandeling van hun ziekte. Ze hebben ook veel vragen over opleiding, werk, relaties, vruchtbaarheid en meer. Voor deze groep is er behoefte aan zorg die niet alleen gericht is op het bestrijden van de ziekte, maar die ook oog heeft voor het leven dat ze leiden tijdens en na de behandeling. Bij Vitaz wordt AYA-zorg gezien als ‘patient-centered’. Dit betekent dat de zorg persoonsgericht is en aangepast aan de unieke behoeften van elke AYA-patiënt.

Dr. Yanina Dockx, Medisch oncoloog Vitaz

Een belangrijke rol is weggelegd voor verpleegkundig consulenten en verpleegkundig specialisten. Zij fungeren als het eerste aanspreekpunt voor AYA-patiënten en zijn experts in het detecteren en anticiperen op de specficieke behoeften van deze groep. Ze zijn niet alleen een bron van medische kennis, maar ook van empathie en begrip voor de uitdagingen waar AYA’s mee te maken krijgen. Ze coördineren de zorg en zijn de directe schakel naar andere disciplines en medisch specialisten. Denk maar aan diëtisten, psychologen, sociaal werkers, kinesisten en seksuologen. Door hun nauwe betrokkenheid kunnen ze snel inspelen op veranderende behoeften en de juiste ondersteuning bieden op het juiste moment.

Wie ben je? Wat heb je nodig?

Bij Vitaz staat de vraag ‘Wie ben jij en wat heb jij nodig?’ centraal in de AYA-zorg. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de specifieke tumorsoort of de fase van de ziekte, maar ook en vooral naar de persoon achter de diagnose. Het doel is om AYA’s te helpen de draad van hun leven weer zo goed mogelijk op te nemen, met alle ondersteuning die ze daarbij nodig hebben. Indien gewenst kan een psycholoog van het team hierin gepaste ondersteuning bieden.

Een belangrijk aspect van AYA-zorg is de noodzaak van specifieke expertise van artsen, gezien de problematiek rond vruchtbaarheid, erfelijkheid en late termijn toxiciteit. Deze expertise is cruciaal om de complexe zorgbehoeften van AYA-patiënten te kunnen begrijpen en effectief te kunnen behandelen.

Met een team van toegewijde professionals en een focus op de individuele behoeften van elke patiënt, zet Vitaz zich in om AYA’s te helpen door deze uitdagende periode heen te navigeren en een hoopvolle toekomst tegemoet te gaan.