HomeArtikelVitaz binnen Europa erkend als European Society for Medical Oncology centre

Vitaz binnen Europa erkend als European Society for Medical Oncology centre

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober, 2021

Het Oncologisch Centrum van Vitaz, voormalig AZ Nikolaas, werd in september 2021 bekroond met het Europees kwaliteitslabel voor de integratie van oncologische en palliatieve zorg. Deze accreditatie werd uitgereikt door ESMO, European Society for Medical Oncology. Deze erkenning onderstreept de kwaliteit van de geïntegreerde zorg die oncologische patiënten krijgen vanaf de diagnose tot een palliatieve setting om hun levenskwaliteit maximaal te verbeteren.

© ESMO

De doelstellingen van het ESMO Designated Center accreditatie programma omvatten:

  1. Het bevorderen van de integratie van palliatieve zorgdiensten in de bestaande nationale richtlijnen voor oncologische zorg;
  2. Het aanmoedigen van onderwijs en training in de palliatieve zorg voor medisch oncologen en andere zorgverleners;
  3. Uitbreiding van de samenwerking tussen ESMO en andere bestaande professionele medische organisaties over de hele wereld bij de ontwikkeling van palliatieve zorg.

Om een ESMO Designated Center te worden, moet aan alle dertien criteria voldaan zijn. De criteria zijn gebaseerd op aanbevelingen van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor Palliatieve Zorg.

De criteria weerspiegelen:
– Integratie van de ondersteunende zorg (criteria 1-2);
– Referenties van de oncologische en palliatieve bekwaamheid (criteria 3-4);
– Organisatie van de zorgverlening (criteria 5-11);
– Expertise in onderzoek voor ondersteunende zorg (criterium 12);
– Initiatieven voor opleiding (criterium 13).

Vitaz heeft bewezen aan deze criteria te voldoen met dank aan alle ondersteunende diensten binnen de oncologische en palliatieve zorg, zowel op het vlak van zorgverlening, als onderwijs en onderzoek. Deze criteria zijn uitgebreid toegelicht door Prof. Dr. Vibeke Kruse en Dr. Caroline Lamot, die de aanvraag hebben ingediend bij het ESMO Head Office in Lugano, Zwitserland.

TEAMWORK MAKES THE DREAM WORK

prof. dr. Vibeke Kruse

Oncoloog

dr. Caroline Lamot

Oncoloog