HomeArtikelAZ Nikolaas zet verder in op minimaal invasieve chirurgie: ingebruikname nieuwe robot

AZ Nikolaas zet verder in op minimaal invasieve chirurgie: ingebruikname nieuwe robot

Gepubliceerd op vrijdag 30 augustus, 2019

Op 19 augustus 2019 werd de nieuwste generatie operatierobot Da Vinci X in gebruik genomen. Dr. Bart De Troyer mocht meteen de eerste drie patiënten op zijn naam zetten. De dienst urologie biedt al acht jaar robotchirurgie aan. Deze specifieke ingrepen werden echter verricht in twee partnerziekenhuizen. Er is dus reeds een uitgebreide medische expertise en ervaring opgebouwd, in het bijzonder voor de complexe operaties bij prostaatkanker, blaaskanker, nieraandoeningen en de reconstructie van urinewegen. Een verpleegkundige operatie-equipe werd specifiek opgeleid en getraind om hierbij te assisteren.

De chirurgische robot is een op afstand bestuurbaar toestel dat zeer nauwkeurig werkt. Het voert kijkoperaties uit waarbij de camera en meerdere instrumenten door de chirurg worden bediend, dit vanachter een bedieningsconsole die zich op enkele meters van de patiënt bevindt. Het systeem vertaalt onmiddellijk en heel precies de uitgevoerde handelingen met de console, naar de instrumenten in het lichaam van de patiënt. De robot neemt zelf geen beslissingen en voert dus geen zelfstandige handelingen uit. Opereren met een robot maakt dat chirurgen nog accurater kunnen werken, dankzij superieure 3D-visualisatie, hoge beweeglijkheid, neutraliseren van tremor, miniaturisatie en bovenmenselijke microprecisie. Dit maakt complexe, vaak reconstructieve operaties in een kleine ruimte meer dan ooit mogelijk.

Daarenboven wordt de chirurgische ergonomie geoptimaliseerd, hetgeen van belang is bij lange en complexe ingrepen. De chirurgische robot is dan ook een optimaal verlengstuk van het chirurgisch team. Dit maakt werken met robotchirurgie dan ook zeer geliefd bij de medisch specialisten en OK-assistenten.

vlnr: dr. Tom Maertens, Vanessa Van Neer, Lieselotte Lateur, Matthew Moonen, Dirk De Maeyer, dr. Stefanie De Prycker en dr. Bart De Troyer

Voor de patiënt zorgt een robotgeleide ingreep voor minder postoperatieve pijn, minder bloedverlies, een lager risico op beschadiging van moeilijk bereikbare vasculaire- en zenuwstructuren en een sneller ontslag uit het ziekenhuis. Dit resulteert in een objectieve meerwaarde welke reeds uitgebreid aan bod kwam in vergelijkende studies. Robotchirurgie biedt hier dus een duidelijk bewezen voordeel voor de patiënt.

dr. Bart De Troyer aan de console

Het kunnen aanbieden van robotchirurgie is te situeren als een complementaire standaard binnen het chirurgisch behandelingsportfolio. De veelzijdigheid en performantie van het robotplatform maakt dat deze ook uitermate geschikt is voor geavanceerde en specifieke ingrepen, veelal bij oncologische indicaties, in verschillende medische disciplines. In de nabije toekomst zal de robot in AZ Nikolaas ook op een gerichte wijze ingezet worden voor de hoog complexe procedures van abdominale heelkunde, thoraxchirurgie, gynaecologie en MKA.

Voor bestaande chirurgen die initieel opgeleid zijn voor de conventionele laparoscopische operatietechnieken is er een snelle praktijkgerichte leercurve te duiden voor het opereren met een robot. Er zijn hiervoor gevalideerde, gestandaardiseerde en gecertificeerde trainingen voorzien in specifieke referentiecentra zoals de Orsi Academy te Melle, dat het grootste Europeestrainings- en netwerkcentrum is voor robotchirurgie en reeds tot de opleidingsgerichte wereldtop behoort.

In gevolge de medisch-technologische evoluties en inzichten achtte AZ Nikolaas het noodzakelijk te investeren in robotchirurgie. De aanschaf van dit toestel werd mogelijk gemaakt door de financiële tussenkomst van het Medisch Innovatiefonds (MIF). Door de inzet van deze state-of-the-art robot blijft het AZ Nikolaas verder inzetten op innovatieve, hoogtechnologische en minimaal invasieve chirurgische technieken. Robot-geassisteerde ingrepen zullen in de toekomst alleen maar verder terrein winnen.

dr. Bart De Troyer

Diensthoofd Urologie

Erik Vlaminck

Projectmanager Medisch Departement