HomeArtikelCardiale MRI

Cardiale MRI

Gepubliceerd op dinsdag 11 juni, 2024

Nieuw onderzoek op de dienst Medische en moleculaire beeldvorming in samenwerking met de dienst Cardiologie

Eind april 2024 werd het nieuwe MRI-toestel voor de hoofdcampus van Vitaz geleverd. Dit nieuwe toestel is ondertussen geïnstalleerd en gekeurd en zal geleidelijk aan meer en meer in gebruik worden genomen.

Dit toestel maakt deel uit van de continue vernieuwing van apparatuur op de dienst Medische en moleculaire beeldvorming (MMB) om zo up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen binnen de medische beeldvorming. Het aantal indicaties om beeldvorming te verrichten groeit immers sterk voor elk discipline. Nieuwe technologie stelt ons in staat om de steeds complexere klinische vragen te beantwoorden.

Een van de disciplines binnen ons ziekenhuis dat met vragen zat, was de dienst cardiologie; een grote en gedreven groep van artsen binnen Vitaz.
Qua beeldvorming doen zij uiteraard veel zelf onder de vorm van cardiale echografie en klassieke coronarografie. Daarnaast gebeurt op MMB reeds vele jaren CT coronarografie om op een minder invasieve manier de kransslagaders van het hart in beeld te brengen.

De opmars van cardiale MRI

De voorbije jaren eiste cardiale MRI echter een steeds belangrijkere plaats op. Dit onderzoek brengt zeer nauwkeurig anatomische en functionele aspecten van het hart in beeld. Het geeft inzicht in afwijkingen van de hartkleppen en het brengt veranderingen in de hartspier aan het licht (bv. verlittekening, stapelingsziekten, …). Informatie die voordien enkel te achterhalen was met een cardiale biopsie.

Dr. Olivier Cuche (cardiologie), dr. Stijn Roels (medische en moleculaire beeldvorming)

Dit technisch hoogstaand onderzoek gebeurt maar in een beperkt aantal ziekenhuizen in Vlaanderen en het streven was om dit ook binnen Vitaz aan te kunnen bieden. Gezien het gespecialiseerde karakter van het onderzoek werken de diensten MMB en Cardiologie hiervoor nauw samen. Dr. Olivier Cuche, cardiologie, bekwaamde zich de voorbije jaren in Heerlen, Maastricht, Londen en Leuven. Dr. Stijn Roels, MMB, volgde hiervoor bijscholingen in Berlijn, Salamanca en Leuven.

Daarnaast is ook de rol van de verpleegkundigen en technologen medische beeldvorming op de dienst MMB zeer belangrijk. Zij zorgen immers voor het maken van correct gepositioneerde beelden, vrij van artefacten. Er werd gekozen om de kennis van deze procedure voorlopig te concentreren bij vier verpleegkundigen. Zij kregen alvast de nodige bijscholing en deden praktijkervaring op in het AZ Sint-Jan in Brugge en het UZ Leuven.

Dit nieuwe onderzoek komt uiteraard extra bij de reeds druk bezette MRI-toestellen binnen Vitaz. Door de lange duurtijd (45 tot 60 minuten) zijn er slechts een beperkt aantal onderzoeken mogelijk, zolang er geen extra MRI-toestel bijkomt voor ons ziekenhuis. Iets waar we allemaal op hopen dat dit zo snel mogelijk kan gebeuren.