HomeArtikelDe multidisciplinaire expertise in hoofd-halstumoren

De multidisciplinaire expertise in hoofd-halstumoren

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober, 2021

Als één van de weinige Vlaamse expertisecentra in de behandeling van hoofd-halstumoren hebben wij in Vitaz, het voormalige AZ Nikolaas, over de jaren heen een uitgebreid aanbod uitgebouwd van A tot Z met alle factoren die belangrijk zijn om patiënten met een hoofd-halstumor optimale zorg te kunnen bieden.

De laatste jaren zien we dat, naast de klassieke risicofactoren zoals alcohol en roken, ook het humaan papilloma virus (HPV) in opmars is als oorzaak van hoofd-halstumoren. Deze HPV-geïnduceerde tumoren hebben een betere prognose dan de HPV-negatieve tumoren, maar worden tot op heden nog hetzelfde behandeld.

vlnr: dr. Lybaert, dr. Hendrickx, dr. Geussens en dr. Loose

In de behandeling van een hoofd-halstumor is een goede multidisciplinaire samenwerking tussen oncoloog, NKO- en MKA-arts uitermate belangrijk. Gezamenlijk bekijken we welke therapie het best aansluit bij de patiënt, al dan niet een combinatie van een operatieve ingreep, reconstructieve heelkunde, complexe radiotherapie met de modernste radiotherapeutische technieken, de combinatie van chemotherapie met immunotherapie en last but not least, de moleculaire ontrafeling van de tumor met next generation sequencing (NGS) technieken om gepersonaliseerde, doelgerichte therapieën aan te kunnen bieden.

Binnen Vitaz hebben we daar al heel lang een gestandaardiseerd protocol voor, waardoor onze patiënten een goede overleving bekomen op lange termijn.

Met enkel deze medische snufjes komen we er helaas vaak niet, bij deze overwegend kwetsbare patiëntenpopulatie met comorbiditeiten. Zij krijgen namelijk te kampen met veel bijkomende problemen zoals sliklast en pijn ter hoogte van mond en keel met risico op ondervoeding, socio-professionele deprivatie met blijvend onderhouden van roken en alcoholgebruik, tandverderf, financiële issues… Het zijn uitdagingen tijdens de verschillende behandelingsmodaliteiten. Het snel inschakelen van een toegewijd nutritioneel team, adequate pijnstilling, de sociale dienst, tabakoloog en aanbod van logopedie, tandsanering, opvolging door de onco-coach… zijn van primordiaal belang om onze hoofd-halstumor patiënten de beste zorgen te geven doorheen het vaak lange en moeilijke zorgtraject. Binnen Vitaz hebben we daar al heel lang een gestandaardiseerd protocol voor, waardoor onze patiënten een goede overleving bekomen op lange termijn.

Naast medische en paramedische zorg bieden wij onze patiënten ook de mogelijkheid tot het deelnemen aan heel wat klinische studies aan, wat bij deze patiëntenpopulatie vaak een uitdaging is! Vitaz is in Europa een geprefereerde partner geworden voor hoofd-halstumor studies omwille van onze expertise met de materie en onze inzet om patiënten te includeren. Wij zijn fier dat ook het AZ Lokeren in ons zorgpad is ondergebracht waardoor patiënten uit deze regio van een efficiënte zorg dicht bij huis kunnen genieten.  

dr. Willem Lybaert

Oncoloog

dr. Mieke Van de Walle

Oncoloog

dr. David Loose

NKO-arts

dr. Kristof Hendrickx

MKA-arts

dr. Yasmyne Geussens

Radiotherapeut