De ervaringen van dr. De Keukelaere bij de overstap van AZ Lokeren naar Verenigde Ziekenhuizen van Waas en Durme.
Gepubliceerd op donderdag 31 oktober, 2019
1 januari 2017 was mijn eerste dag als abdominaal chirurg in het AZ Nikolaas.
De jaren voordien hadden al enkele verkennende gesprekken met de collega’s van AZ Nikolaas plaatsgevonden, maar nu kwam alles toch zeer concreet dichterbij. Het proces van nadenken hoe de toekomst er zou kunnen uitzien voor de diensten abdominale heelkunde van beide ziekenhuizen kwam zeker in een stroomversnelling door de intentieverklaring die het AZ Lokeren en AZ Nikolaas hebben gesloten om op ziekenhuisniveau een gezamenlijke weg in te slaan.
Mijn chirurgisch werk in AZ Nikolaas bestond aanvankelijk uit eenmaal per week een volle operatiedag. Het betrof voornamelijk laparoscopische colorectale ingrepen. Uiteraard was het in deze beginperiode wel wat zoeken, want het was werken in een totaal nieuwe omgeving met heel wat nieuwe mensen (collega-chirurgen en anesthesisten, collega-artsen uit andere betrokken disciplines, operatie- en afdelingsverpleegkundigen, omkaderend personeel). Al vlug werd echter duidelijk dat er op de werkvloer misschien wel meer gelijkenissen dan verschillen zijn tussen beide ziekenhuizen. Naar de toekomst toe moet het zeker de bedoeling zijn, daar waar mogelijk, uniforme protocollen te ontwikkelen en rekening te houden met individuele sterktes.
Daar waar de werkzaamheden binnen het AZ Nikolaas voor mij persoonlijk een continu boeiende ervaring was, heeft het er tegelijk ook voor gezorgd dat de praktijk binnen het AZ Lokeren verder kon groeien.
Werkzaam zijn op beide locaties hield ook wel uitdagingen in. Niet in het minst in het voorzien van voldoende bereikbaarheid voor de patiënten en collega’s in beide ziekenhuizen. In dat opzicht werd dan ook een wachtsysteem op punt gezet tussen de abdominaal chirurgen in beide ziekenhuizen. Het eerste jaar vloog voorbij en intussen was er ook nood aan een bijkomende, jonge collega-abdominaal chirurg, die van bij de start eveneens in beide ziekenhuizen aan de slag kon gaan. Dit gaf als extra voordeel dat vanaf dan bepaalde, complexe abdominale operaties gemakkelijker met twee chirurgen konden georganiseerd worden. Ik denk hierbij vooral aan de gecombineerd laparoscopische en transanale rectumoperaties, waarbij twee chirurgen simultaan aan het werk zijn aan dezelfde patiënt.
Nauwelijks bekomen van deze nieuwe wending wachtte al de volgende innovatie, de komst van het X-type Da Vinci robotsysteem, dat toelaat om robotgeassisteerde darmoperaties uit te voeren. Mogelijk zal deze robot ons helpen om diepe rectumoperaties in een nauw bekken met meer precisie te kunnen verrichten. Alleszins ging de opstart met een grondige voorbereiding gepaard en kon de nodige omkadering hiervoor in het operatiekwartier verzekerd worden.
Daar waar de werkzaamheden binnen het AZ Nikolaas voor mij persoonlijk een continu boeiende ervaring was, heeft het er tegelijk ook voor gezorgd dat de praktijk binnen het AZ Lokeren verder kon groeien. In dit opzicht kan onze samenwerking dan ook een win-win situatie worden genoemd en kijken we ambitieus uit naar wat we in de toekomst samen verder kunnen realiseren.