De Handkliniek – Uw handcentrum in het Waasland

Gepubliceerd op woensdag 28 juni, 2023

De behandeling van letsels van de hand en pols is in de 21e eeuw verder geëvolueerd, waarbij vooral een multidisciplinaire aanpak de finale outcome van bepaalde letsels duidelijk verbetert. Daarnaast is er ook een vooruitgang wat betreft technische mogelijkheden, denk maar aan (verbeterde) microscopen, vooruitstrevende operatietechnieken en anatomisch gevormd osteosynthesemateriaal dat de contouren van het bot volgt.


Om al deze aspecten van de handchirurgie samen te brengen, besloten dr. Benoit Zachee en ik om vanuit Orthokliniek een subgroep op te richten om de kennis en expertise omtrent handchirurgie te bundelen en beter op de noden van de patiënt af te stemmen. De Handkliniek werd geboren. Het team van de Handkliniek bestaat uit 3 handchirurgen, namelijk mezelf, dr. Benoit Zachee en dr. Koen Verheye (Ortholokeren). Daarnaast is er een vaste samenwerking met een team bandagisten en handtherapeuten, hetgeen een goede opvang en opvolging verzekert bij meer gevorderde handchirurgie, waaronder ligamentaire reconstructies van de pols en de behandeling van pees- en zenuwletsels. Voor bepaalde letsels met een intensief revalidatietraject wordt samengewerkt met de collega’s fysische geneeskunde van TREV. Dagelijks is een handchirurg voor raadpleging en eventuele dringende doorverwijzingen aanwezig.

Van links naar rechts: dr. Koen Verheye, dr. Benoit Zachee en dr. Alex Vermeiren
(Foto: Studio Dries 2.6 | Logo: Karl Meersman)

Ik heb mij in mijn opleiding meer specifiek bekwaamd in de micro- en zenuwchirurgie onder begeleiding van prof. Ilse Degreef (UZ Leuven) en prof. Filip Stockmans (AZ Groeninge), maar ik kan als jongste lid van het team gelukkig ook rekenen op de kunde, kennis en ervaring van collega’s Zachee en Verheye. Samen weet je meer dan alleen. Er is steeds ruimte voor overleg en innovatie, of om bepaalde moeilijkere ingrepen samen uit te voeren. De mogelijkheid om nauwer met mijn collega-handchirurgen te kunnen samenwerken alsook het directe contact met een onderlegd team van bandagisten en handtherapeuten maakt het werk dat we doen aangenamer en zinvoller en leidt automatisch tot een meer kwalitatieve zorg voor de patiënt.
Dit kader laat ons ook toe in de toekomst een fellow op te leiden en zo onze kennis door te geven aan een volgende generatie. Ook zal het handteam Vitaz in de komende jaren verder uitgebouwd worden met bijkomende collega’s, waarbij wij synchroon werken aan een 24/7 wachtsysteem voor handchirurgie voor het Waasland, al dan niet in samenwerking met handcentra van andere ziekenhuizen.

Ten slotte kan ik in Vitaz voor de aanvullende diagnostiek van zenuwaandoeningen – waar ik een voorliefde voor heb – rekenen op een waardevolle samenwerking met zowel de diensten neurologie als fysische geneeskunde die zich beiden bekwamen in de elektroneuromyografie. Daarnaast ben ik erg enthousiast over de expertise van collega Maes in de neuromusculaire echografie, die toelaat om letsels zeer specifiek te lokaliseren en vaak ook te classificeren, wat mij toelaat om meer gericht te gaan werken met vaak een minder invasieve ingreep en een beter resultaat tot gevolg. Ik kijk uit naar wat de toekomst nog brengt!