De polikliniek neurologie
Gepubliceerd op maandag 7 januari, 2019
Wij, als neurologen, keken al lang uit naar de integratie van de poliklinische activiteiten. In juli 2017 kon de dienst neurologie een nieuwe gezamenlijke polikliniek betrekken.
Deze ruime polikliniek omvat drie consultatiebureaus voor ambulante patiënten, een onthaalruimte, twee bijkomende onderzoeksbureaus voor het verrichten van elektrofysiologische testen, zoals geëvoceerde potentialen en twee technische ruimten voor EEG-afname en een overleglokaal.
In de onthaalruimte worden de patiënten voortaan ontvangen door een secretariaatsmedewerker. Hierdoor kunnen de verpleegkundigen zich concentreren op de technische verstrekkingen en verpleegkundige kerntaken.
In juli 2017 kon de dienst neurologie een nieuwe gezamenlijke polikliniek betrekken.
Al sinds de fusie van de Sint-Niklase ziekenhuizen waren de neurologische poliklinieken gescheiden. De vernieuwde consultatieruimten maakte de integratie van de twee afzonderlijke poliklinieken een feit. Deze integratie valt samen met het samenvoegen van de neurologische opnameafdelingen A2 en I2. Voortaan worden alle patiënten op één afdeling gehospitaliseerd.
Beide veranderingen bevorderen de samenwerking tussen de neurologen. Op poliklinisch vlak schept dit de mogelijkheid tot het opstarten van meer pathologie specifieke raadplegingen, gericht naar patiënten met multipele sclerose, Parkinson en geheugenstoornissen. De hospitalisatie op één afdeling zorgt ervoor dat onze verpleegkundigen zich kunnen profileren als neuroverpleegkundigen met bijzondere ervaring in het verzorgen van patiënten met diverse neurologische pathologie, onder andere beroertezorg.
De nabijheid van collega’s bevordert ook het onderling overleg en de samenwerking. Deze evoluties worden als positief ervaren en geven een nieuwe dynamiek aan de dienst.