HomeArtikelDe vernieuwe palliatieve eenheid te Beveren

De vernieuwe palliatieve eenheid te Beveren

Gepubliceerd op dinsdag 26 oktober, 2021

©Flaticon

De palliatieve eenheid beoogt een geïndividualiseerde totaalzorg waarbij maximaal comfort en levenskwaliteit op de voorgrond staan. Op de eenheid staat een multidisciplinair team klaar om te streven naar een optimale symptoomcontrole en wordt ondersteuning geboden zowel op fysisch, psychisch, sociaal als spiritueel vlak.

Het is immers belangrijker leven toe te voegen aan de dagen, dan dagen toe te voegen aan het leven’

zr. Leontine, pionier van Palliatieve Zorgen in België

Sinds 2019 zijn dr. Els Everaert en dr. Caroline Lamot de verantwoordelijke artsen op de eenheid. Zij hebben naast hun expertise als medisch oncoloog een bijkomende expertise in de palliatieve zorg en garanderen zo continuïteit in de oncologische zorgverlening. Zij zijn dagelijks te bereiken voor vragen en advies en zijn op dinsdag- en donderdagnamiddag fysiek aanwezig op de eenheid.
Mevr. Ilse De Jaeck, hoofdverpleegkundige, en haar team hebben een jarenlange ervaring en bekwaamheid opgebouwd om maximale ondersteuning te bieden in alle aspecten van de palliatieve zorg. Verder beoogt de palliatieve eenheid ook een opleidingscentrum te zijn voor arts-specialisten, huisartsen in opleiding en studenten geneeskunde, verpleegkunde en voor paramedici.

vlnr: dr. Caroline Lamot, Ilse De Jaeck & dr. Els Everaert

Stichting Roparun ondersteunt de palliatieve eenheid

De palliatieve eenheid van Vitaz, het voormalige AZ Nikolaas, bevindt zich sinds 2001 op campus Beveren. Deze huiselijk ingerichte afdeling beschikt over acht patiëntenkamers met aangepaste infrastructuur. Stichting Roparun heeft recent een budget van €40.000 toegekend voor verfraaiing van de palliatieve eenheid van Vitaz. Mede dankzij deze genereuze gift is de afdeling begin 2021 opgefrist en heringericht om een warmer thuisgevoel te creëren. De sponsering werd gebruikt voor opfrissing van de gangen en patiëntenkamers door middel van schilderwerken en vernieuwing van het meubilair met o.a. nieuwe ergonomische stoelen, een zeer comfortabele relaxzetel en een tafel voor de patiënt. Er werd ook nieuw meubilair voorzien in de gemeenschappelijke “stille ruimte” en living. In de living kwam een speelhoek voor de (klein)kinderen.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer vanuit Parijs en Bremen naar Rotterdam waarbij lopers en een gans ondersteunend team een sportieve prestatie leveren om op die manier geld in te zamelen, wat gebruikt wordt voor projecten ter ondersteuning van kankerpatiënten. De vereniging die dit alles in goede banen leidt, is de Stichting Roparun. Sinds enkele jaren neemt Vitaz zelf ook deel aan de jaarlijkse Roparun estafetteloop. Het ziekenhuis wil zich blijven engageren voor dit evenement en ook in de komende jaren financiële middelen ophalen voor de ondersteuning van kankerpatiënten en palliatieve zorg.

dr. Caroline Lamot

Oncoloog

dr. Els Everaert

Oncoloog

Ilse De Jaeck

Hoofdverpleegkundige Palliatieve Eenheid