HomeArtikelDienst fysische geneeskunde en revalidatie campus Sint-Niklaas in een nieuw kleedje

Dienst fysische geneeskunde en revalidatie campus Sint-Niklaas in een nieuw kleedje

Gepubliceerd op zondag 4 juli, 2021

De laatste jaren kenden we een exponentiële groei in de revalidatie, waardoor we telkens op zoek moesten naar beschikbare ruimte. We hebben naast de vaste staf van 4 artsen, ook 2 assistenten in dienst die meewerken op de poli in Sint-Niklaas en de SP-dienst in Beveren. Daarnaast wordt ons vast medisch korps vanaf 1 augustus 2021 uitgebreid met Dr. Gaethan Maes. Alle disciplines samen zijn er meer dan 85 medewerkers actief binnen ons centrum.

In 2019 zag ons ambulant centrum TREV het levenslicht in de Hospitaalstraat op de site van Ter Wilgen. Na jarenlang ijveren kunnen we jullie met trots ook de vernieuwde polikliniek en de neurologische en locomotorische revalidatieruimte van de dienst fysische geneeskunde en revalidatie Trev voorstellen. Deze ruimte bevindt zich op de campus Moerlandstraat, straat 777. We hopen door deze nieuwe open ruimte met veel lichtinval de patiënten een aangenaam gevoel te geven tijdens hun revalidatietraject.

Nieuwe revazaal

Rehacom-programma

Neurologische revalidatie behelst een groot aandeel van de ambulante werking. Naast onze vernieuwde zaal hebben we dan ook geïnvesteerd in een aantal toestellen die ingezet kunnen worden om de revalidatiedoelstellingen te bereiken. Cognitieve vaardigheden en dysfuncties in kaart brengen en deze trachten te verbeteren, is een belangrijk facet binnen deze pathologiegroep. Het nieuwe Rehacom-programma geeft ons de mogelijkheden om zeer gericht te werk te gaan. Geheugentraining, aandacht en concentratie, ruimtelijk inzicht enz. zijn maar een aantal van de deelgebieden waar op verschillende niveaus kan geoefend worden.

Rehacom-programma

Tyromotion Myro

Functionele (deel)vaardigheden en handelingen trainen, zorgt ervoor dat de zelfredzaamheid in de thuissituatie wordt verhoogd. De Tyromotion Myro is een interactieve therapietafel die we op heel wat manieren kunnen gebruiken. Door de verstelbare hoogte met aanpasbare helling, accessoires en sensoren op het oppervlak enz. kunnen we zeer gevarieerd werken op heel wat van deze vaardigheden, maar evenzeer op steunname en gepaste druk uitoefenen. De oefeningen zijn gebaseerd op reële situaties, ideaal als ondersteuning om een aantal functionele doelstellingen te bereiken naar de thuissituatie toe.

Tyromotion Myro

Bloodflow restriction training

Recent werd er ook een aantal nieuwe behandelmethodes opgestart waaronder Bloodflow restriction training via het mad-up toestel. Dit is trainen onder arteriële occlusie (afknellen bloedvat). Kortweg, je vermindert de doorbloeding gedeeltelijk. Er wordt een cuff (vergelijkbaar met een manchet van een bloeddrukmeter) zo hoog mogelijk rond een arm of been aangebracht en vervolgens wordt deze opgepompt tot 50-80% arteriële afknelling.

Het grote voordeel bij bloodflow restriction training is dat we maar 20-30% van 1RM (One Repetition Max) nodig hebben om dezelfde cellulaire prikkel te geven als bij spiervolumetraining zonder dat we hierbij kleine spierletsels veroorzaken, wat als gevolg heeft dat er minder spierpijn is en kortere herstelperiodes. We kunnen deze therapie gebruiken bij patiënten die een gewricht of pees niet volledig mogen belasten. Hierbij denken we aan postoperatieve patiënten (bijvoorbeeld kruisbandletsel, heup- en knieprothesen, rotatorcuff operaties,  patiënten met artrose, ouderen met verminderde spiermassa enz.).

Bloodflow restriction training

Powerbreath-toestel

Voor de respiratoire revalidatie en dus ook voor de post-covidrevalidatie maken we gebruik van het powerbreath-toestel. Dit apparaat met bijhorende software helpt om de kracht en het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren te vergroten op een zeer effectieve manier. De software zorgt ervoor dat we gericht kunnen instrueren en bijsturen op houding en kracht van ademhalingstempo. Er wordt gedurende een aantal herhalingen en met een individueel  bepaalde weerstand geoefend.

Powerbreath-toestel

Contact en meer info

Al onze bestaande en nieuwe behandelingen worden uitgebreid toegelicht op onze website www.trev.be. Daar kan u de brochures van de verschillende revalidatieprogramma’s vinden en bij vragen kan u steeds terecht op ons secretariaat op nummer 03/760.22.44.

dr. An Hofman

Diensthoofd Fysische Geneeskunde & Revalidatie