Dienst Fysische geneeskunde en Revalidatie Trev. zet in op hoogtechnologische gangrevalidatietoestellen

Gepubliceerd op woensdag 27 maart, 2024

Lokomat®
De dienst fysische geneeskunde en revalidatie van Vitaz ‘Trev.’ nam recent de Lokomat Pro® in gebruik. Dit is een revalidatierobot met “augmented Performance feedback” die wordt ingezet voor de intensieve functionele gangrevalidatie van patiënten na een CVA, dwarslaesie, orthopedische polytraumata, etc, …

Deze robot combineert een exoskelet, dat de bewegingen van de onderste ledematen ondersteunt, met een systeem voor gewichtsondersteuning en een geïntegreerde loopband met beeldscherm waarop visuele en auditieve informatie wordt weergegeven tijdens de trainingen. De deelaspecten van het stappen kunnen door de therapeut worden uitgelicht  zoals de staplengte, de stapsnelheid, de houding, … Dit stelt de patiënt in staat om zich op één deelelement te concentreren. Patiënten die omwille van hun aandoening niet kunnen staan of stappen, kunnen dit wel met de Lokomat®, wat de patiënt een mentale boost geeft.

Ook op fysiek vlak heeft de Lokomat® een belangrijke meerwaarde. Het stappen bevordert de circulatie, geeft axiale druk (wat botontkalking tegengaat), zorgt voor een betere mobiliteit van de onderste ledematen, verbetert de cardiovasculaire toestand en is spierversterkend.

Er is een continue dataverwerking en bij de opeenvolgende sessies kan de patiënt zijn/haar progressie zien, wat sterk motiverend werkt. De therapeut krijgt zicht op wat er specifiek moet worden geoefend en de gegevens kunnen ook voor onderzoek worden gebruikt. Er is wetenschappelijke evidentie dat de toepassing van robotgeassisteerde revalidatie leidt tot een superieure outcome in het herstellen van het gangpatroon. Deze robot zorgt ervoor dat op een intensieve, herhaaldelijke, progressieve en gemonitorde wijze de patiënten gestimuleerd worden in hun revalidatie (niveau gangpatroon en evenwicht, loopvaardigheid, …) en hun maximale zelfstandigheid kunnen bereiken. Door de robotgeassisteerde revalidatie worden via motor learning synapsen maximaal geactiveerd waardoor hoge geïndividualiseerde trainingsniveaus bereikt worden.

Het harnas en de gewichtsondersteuning kunnen variabel ingesteld worden, zodat er afhankelijk van de indicatie gekozen kan worden om het gewicht van de patiënt geheel of gedeeltelijk te ondersteunen.

C-Mill®
Naast de Lokomat zijn er eveneens 2 nieuwe C-Mill’s® aangekocht door de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie om ambulante patiënten tijdens hun verder neurologisch en/of orthopedisch revalidatietraject te kunnen ondersteunen.

Deze hoogtechnologische loopband, met ondersteuning in harnas, maakt gebruik van “virtual gaming” en “augmented reality” om patiënten met gang- en evenwichtsstoornissen op een efficiënte, motiverende en aangename manier te laten trainen onder gecontroleerde en gemonitorde omstandigheden. Door de ondersteuning in het harnas voelen patiënten zich veilig (de valangst valt weg) en kunnen ze zich volledig concentreren op hun gangpatroon.

Via virtual reality worden visuele aanwijzingen en obstakels geprojecteerd op de loopband om concrete praktijksituaties uit het dagelijks leven na te bootsen zoals het nemen van trappen en stappen op oneffen terrein. De staplengte, – breedte en snelheid kunnen worden aangepast aan de omgeving. Het scherm voor de loopband kan worden gebruikt om games af te spelen, waardoor patiënten meer worden afgeleid, hun evenwicht trainen, dubbeltaken kunnen uitvoeren en opdrachten veel langer kunnen volhouden door het spelelement. Via een geïntegreerde camera wordt het gangpatroon van de patiënt continu geanalyseerd en geëvalueerd. Feedback voor patiënt en therapeut zijn hierdoor mogelijk en speelt een belangrijke motiverende rol .

Dr. An Hofman, medisch diensthoofd Fysische geneeskunde & revalidatie
Deze hoogtechnologische gangrevalidatietoestellen bieden onze patiënten een belangrijke meerwaarde onder de vorm van een vroegtijdige intensieve revalidatie. De kwaliteit en efficiëntie van de trainingen nemen toe door individuele therapie en continue monitoring en feedback. Dit werkt  motiverend voor patiënt en therapeut.

Door deze technologische ondersteuning kunnen de therapeuten veel gerichter werken met de patiënt en bepaalde deelaspecten van het gangpatroon uitlichten om kwaliteitsvoller te  oefenen. Het zorgt ook voor een ergonomische oplossing waarbij de patiënt in een zeer vroeg stadium van de ziekte reeds kan stappen. Het geeft de therapeuten veel meer mogelijkheden in de beginfase van de revalidatie  om zich te kunnen  focussen op de revalidatiedoelstellingen zonder verlies van een veilige oefensituatie. De revalidatietijd kan zinvoller worden besteed omdat de belasting voor de patiënt minder hoog is door deze ondersteuning. Bijkomend voordeel is dat door  dataverwerking veel meer indicatoren kunnen worden gemeten.

Mede door de financiële steun van het medisch investeringsfonds (MIF) van Vitaz kan de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie nu een compleet kwalitatief hoogwaardig gangrevalidatietraject aanbieden, gaande van de acute fase (Lokomat®) tot de latere ambulante fase (C-Mill®). Hierdoor handhaven we onze kwaliteit in een steeds meer hoogtechnologisch en snel veranderend revalidatielandschap.