Digitale sprong voorwaarts voor Neurochirurgie AZ Nikolaas

Gepubliceerd op maandag 7 januari, 2019

Reeds verschillende jaren is het voor onze patiënten mogelijk om via onze website www.neuro-chirurgie.org een afspraak met een neurochirurg te maken in het AZ Nikolaas en recent werd deze dienstverlening uitgebreid naar raadplegingen buiten het ziekenhuis via www.neurochirurgie-vanderplanken.be.

Daarnaast hebben we ook de website www.e-pathway.be/nl ontwikkeld via de welke patiënten van thuis uit reeds een aantal vragen kunnen beantwoorden en, indien ter beschikking, radiologische beelden kunnen doorsturen. Hierdoor kan de consultatie veel beter voorbereid worden en kan, indien nodig, bijkomende beeldvorming door ons secretariaat worden ingepland, bij voorkeur op dezelfde dag van het consult, hetgeen de patiënt heel wat tijd bespaart. Zo kunnen onnodige raadplegingen vermeden worden.

Voor patiënten die een neurochirurgische ingreep dienen te ondergaan is vanaf november 2018 de App AZ Nikolaas Neurochirurgie (voor Android en iOS) ter beschikking. Deze gratis te downloaden applicatie begeleidt elke individuele patiënt zowel voor, tijdens als na de hospitalisatie. Zo verwittigt deze app de patiënt bv. om 48 u voor de ingreep te stoppen met het innemen van diabetesmedicatie. Deze app werd in de eerste week van zijn bestaan reeds dertig maal gedownload. Hier stopt het niet, want er wordt gewerkt aan een meer interactieve applicatie waarbij op specifieke tijdstippen zal gevraagd worden naar de toestand van de patiënt. Deze Patient Reported Outcome Measures of PROMs zijn eenvoudige vragenlijsten waarbij de effectiviteit rondom de geleverde zorg vanuit patiënten perspectief kan gemeten worden. Op basis van deze gegevens kan de zorg voor de patiënt vlug worden bijgestuurd of aangepast waar nodig.

Documenten