Een shelter voor de kinderen van Tilia
Gepubliceerd op dinsdag 15 februari, 2022
Sinds enkele maanden beschikt Tilia over een heus ‘Tiny House’. In fysiek opzicht niet groot, maar in opzet wel degelijk groots of in ieder geval bijzonder. Het gaat over een vrijstaande constructie, gebouwd in het kader van de zoektocht naar alternatieven voor vrijheidsbeperkende maatregelen. Een thema dat onze afdeling al jaren nauw aan het hart ligt.
We kozen voor een gebouw met dubbele functionaliteit. Enerzijds willen we voor de jongeren een extra plek voorzien waar ze zich even kunnen terugtrekken en tot rust kunnen komen. Anderzijds willen we ruimte bieden aan dieren, zowel de eigen huisdieren van kinderen als de honden die binnen het therapieprogramma worden ingezet. Deze twee aspecten kunnen teruggevonden worden in de benaming, namelijk de ‘shelter’. Een shelter is een onderkomen, maar ook een schuilplaats. We hopen dat onze shelter kan bijdragen in het doorbreken van de gekende vicieuze cirkel van vrijheidsberoving met het oplopen van negatieve ervaringen in relatie tot anderen, het verder beschadigen van het vertrouwen en het ontstaan van ernstigere gedragsproblemen.
Animal Assisted Therapy
Het werken met dieren krijgt op onze afdeling stilaan meer vorm. Verschillende personeelsleden zetten hun hond in of denken mee binnen de werkgroep. We krijgen ondersteuning van Joke Decru van AAP vzw en we gingen op kennismaking bij vzw Patrasche om inspiratie op te doen. De voordelen van het werken met dieren (Animal Assisted Therapy) zijn divers. Mogelijkheden zijn onder andere het vergroten van zelfvertrouwen, de opbouw van veiligere hechtingsrelaties of het stimuleren van empathische mogelijkheden. Daarnaast denken we aan het versterken van zelfregulatie, het werken met angst of trauma en het stimuleren van aandacht of van frustratietolerantie.
Enerzijds willen we voor de jongeren een extra plek voorzien waar ze zich even kunnen terugtrekken en tot rust kunnen komen. Anderzijds willen we ruimte bieden aan dieren, zowel de eigen huisdieren van kinderen als de honden die binnen het therapieprogramma worden ingezet.
Stilaan worden de mogelijkheden en ook de specifieke voorwaarden en noden duidelijker en ontwikkelen we een sterke visie die past binnen de bredere Tilia-kijk. Hierbij staat zorg op maat centraal. We bieden jongeren en gezinnen de mogelijkheid tot diverse ontmoetingen om zichzelf beter te leren kennen. De kinderen kunnen zelf ervaren welke verbindingen op dat moment het meest zinvol zijn om een gezonde ontwikkeling te stimuleren. Op sommige momenten zijn vooral ouders, andere jongeren, leefgroepbegeleiding of therapeuten hierbij nodig. Er zijn echter ook momenten dat ze de voorkeur geven aan staffords, labradors of berner sennens. Wij snappen dat helemaal. Sometimes it’s just too ‘people-y’ out there…
Door dieren expliciet in te zetten binnen het behandelkader komt er ook ruimte om van een strikt antropocentrische visie op te schuiven richting biocentrisme. Met andere woorden staat niet langer de mens centraal, maar wel de natuur als geheel, het globale ecosysteem. In onze ervaring is het helpend als jongeren leren de aandacht naar buiten te richten en het gevoel ervaren deel uit te maken van een groter geheel. Dit kan ook de context helpen om verder te kijken dan individuele kindfactoren of restrictieve ‘diagnoses’, en om na te denken over de betekenis van gedrag en emoties in relatie tot belangrijke anderen. Anderen bij wie in sommige gevallen sprake is van een harige vacht, modderige poten of natte neuzen.