HomeArtikelEen (ver)nieuw(d) Operatiekwartier

Een (ver)nieuw(d) Operatiekwartier

Gepubliceerd op maandag 7 januari, 2019

Het AZ Nikolaas beschikt, verspreid over de twee sites op de centrale campus en campus Beveren, over 19 “state-of-the-art” OK-zalen.

Binnen het operatiekwartier van site Moerlandstraat zijn er in het eerste semester van 2018 vier nieuwe OK-zalen in gebruik genomen ter substitutie van de oudste OK-zalen. In een aansluitende fase, najaar 2018, werden er eveneens vier bestaande operatiezalen in site Moerlandstraat gerenoveerd, zodanig ook te voldoen aan de strengste normeringen en richtlijnen.  

Gerenoveerde OK-zaal

Alle OK-zalen van AZ Nikolaas zijn voorzien van de up-to-date technologieën en moderne apparatuur; zoals een digitalisatieplatform, mobiele pendels waar de medische toestellen op gepositioneerd en/of gekoppeld worden, een degelijk luchtbehandelingssysteem, LED-operatielampen,….

Binnen het ontwerp is er eveneens aandacht gespendeerd aan de ergonomie, logistieke workflow en gebruiksefficiëntie voor artsen, verpleegkundigen,…De bouw van de nieuwe zalen en hun ligging heeft er onder meer voor gezorgd dat iedere discipline zijn unieke zaal heeft. Op deze manier kan de arts steevast over dezelfde zaal beschikken. Het gerealiseerd projectgeheel houdt eveneens rekening met ziekenhuishygiënische dimensies en safety gerichte protectiefacetten (loodafscherming muurwanden,…).    

Nieuwe OK-zaal

Ondanks het feit dat de beschikbare OK-zones inpandig zijn, werd er steeds getracht om binnen het concept van de nieuwe OK-zalen zoveel mogelijk licht en zicht te creëren, voor zover het programma van eisen dit toeliet.

De operatiezalen van AZ Nikolaas zijn geconstrueerd om in het komend decennium top-kwalitatieve chirurgie te kunnen blijven verzekeren, dit tot anno de toekomstige ingebruikname van het nieuwbouwziekenhuis.