Fertiliteitscentrum anno 2023
Gepubliceerd op vrijdag 12 mei, 2023
Subfertiliteit is een probleem dat frequent voorkomt en concreet bijna 1 op 10 koppels treft. Na exploratie van het fertiliteitsprobleem wordt bij 80% van de koppels een aanwijsbare oorzaak gevonden. Het kan hier gaan om een mannelijke factor, een vrouwelijke factor, of een combinatie van beiden. Voor 20% van de koppels blijft het fertiliteitsprobleem onverklaard.
Wanneer een koppel te maken heeft met subfertiliteit, kan een fertiliteitsbehandeling worden opgestart. Deze behandelingen werden toegankelijker door de terugbetaling van een aantal van deze behandelingen door het RIZIV. De kwaliteit van zorg wordt ook beter gewaarborgd door het bestaan van, door de overheid erkende zorgprogramma’s.
Zorgprogramma reproductieve geneeskunde type A en B
Het fertiliteitscentrum van Vitaz werd erkend als ‘Zorgprogramma reproductieve geneeskunde type A’ en als ‘Bank voor menselijk lichaamsmateriaal’. Dankzij deze erkenning kunnen wij subfertiliteitspatiënten uit onze regio onderstaande behandelingen aanbieden:
- ovariële stimulatie en ovulatie-inductie;
- andrologische diagnostiek en behandelingen;
- diagnostische en operatieve laparoscopische en hysteroscopische ingrepen;
- hoge intra-uteriene inseminatie (HIUI);
- in-vitrofertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).
Ons team bestaat uit een fertiliteitsarts, een androloog, een uroloog, 2 fertiliteitsverpleegkundigen, laboranten, een psycholoog en een secretaresse.
Daarnaast werken we dagelijks nauw samen met het Centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZA, dat een zorgprogramma type ‘B’ heeft, voor een aantal complementaire activiteiten:
- embryokweken en cryopreservatie van embryo’s;
- cryopreservatie van gameten;
- een aantal gespecialiseerde labotechnieken zoals embryohatching, sperma DNA fragmentatietesten, pre-implantatie genetische testing (PGT);
- het gebruik van donormateriaal.
Dankzij ons zorgprogramma A kunnen ons subfertiliteitspatiënten voornamelijk in hun eigen regio worden behandeld en zijn eventuele verplaatsingen naar het B-centrum beperkt. Hierdoor ervaren onze patiënten de behandeling als minder belastend. De kleinschaligheid van ons vast team maakt tevens een nauwer en persoonlijk contact met onze patiënten mogelijk.
Subfertiliteit is een medisch gegeven dat een koppel treft in meerdere aspecten van hun leven. Voor de concrete opstart van de fertiliteitsbehandeling wordt een counselmoment met één van de fertiliteitsverpleegkundigen georganiseerd. Hier krijgen de koppels correcte en realistische informatie over het te doorlopen traject. Het is een persoonlijke begeleiding met de nodige steun aan het koppel om op een goed geïnformeerde manier en bewust het fertiliteitstraject te doorlopen. De in- en exclusiecriteria om te kunnen starten worden getoetst, de geldende reglementering betreffende hun behandeling wordt belicht, de toediening van de medicatie wordt uitgelegd en er is assistentie bij het in orde brengen van de nodige administratie die een fertiliteitsbehandeling met zich meebrengt.
Sinds een paar jaar voeren we ook TESE-procedures (testiculaire sperma-extractie voor gebruik bij ICSI) uit in ons ziekenhuis. Ook koppels waar een PGT-procedure nodig is, kunnen in ons fertiliteitscentrum terecht voor behandeling. Pre-implantatie genetische testing (PGT) is een screening waarbij (ernstige) genetische afwijkingen in ivf-embryo’s worden opgespoord en waarna enkel het gezonde embryo wordt teruggeplaatst. Zo kunnen ouders die drager zijn van een bepaalde aandoening ervoor zorgen dat het kindje de afwijking niet heeft.
De patiënten die we in ons zorgprogramma opnemen zijn niet alleen heterokoppels. Ook lesbische koppels en bewust alleenstaande moeders (BAM) kunnen in ons centrum terecht. Voor het gebruik van donormateriaal werken we samen met het Centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZA.
Sinds 2013 voeren we de eicelaspiraties uit in samenwerking met de dienst Anesthesie onder een ‘wakkere sedatie’. Patiënten ervaren dit als zeer positief gezien het comfort tijdens de procedure en de korte opnametijd in het ziekenhuis.
We zien de laatste jaren ook meer vrouwen die zich aanmelden voor social freezing, waarbij een ovariële stimulatie en eicelpunctie worden uitgevoerd en de eicellen preventief op een jonge leeftijd en met goede kwaliteit worden ingevroren om later een kinderwens te vervullen. Daarnaast is er onco freezing waarbij patiënten de mogelijkheid wordt geboden tot afname, invriezing en bewaring van gameten of gonadaal weefsel voor de start van een kankerbehandeling of een preventieve ovariëctomie.
Recent werd in Vitaz een zorgpad opgestart voor transgender personen. Indien een transgender persoon in de toekomst genetisch verwante kinderen wenst, is het noodzakelijk om voor de start van de hormoonbehandeling de thema’s kinderwens en fertiliteit te bespreken. Indien gewenst kan hier een behandeling worden geboden om de vruchtbaarheid te bewaren.