Het multidisciplinair pijncentrum van Vitaz is erkend als implantcentrum voor occipitale neurostimulatie bij refractaire clusterhoofdpijn

Gepubliceerd op dinsdag 16 april, 2024

Sinds 1 april kunnen multidisciplinair geselecteerde patiënten met refractaire clusterhoofdpijn, waarbij andere behandelingen niet of onvoldoende helpen, een terugbetaling krijgen bij Vitaz voor het neurostimulatiesysteem. Vitaz is zeer verheugd met deze erkenning.

Occipitale neurostimulatie is een minimaal invasieve techniek, waarbij er elektrodes subcutaan in het achterhoofdgebied geplaatst worden, en na een succesvolle proefperiode verbonden worden met een onderhuids geïmplanteerde batterij. Het systeem kan via een uitwendig bedieningstoestel geregeld worden door de patiënt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is ONS-clusterhoofdpijn-1-1024x473.jpg
Occipitale neurostimulatie (ONS)

De voorbije jaren implanteerde het team reeds meerdere doorverwezen patiënten die o.b.v. een multidisciplinair bilan hiervoor geïndiceerd werden. Tot op heden was het kostenplaatje voor het systeem steeds ten laste van de patiënt. Maar om de billijkheid van deze behandeling te kunnen optimaliseren, werd de financiering ervan deels ondersteund door het Medisch Innovatiefonds van Vitaz, de medische industrie en enkele lokale serviceclubs.

In de voorbije jaren publiceerde het multidisciplinair pijncentrum van Vitaz, samen met de dienst Neurologie van het UZ Gent, het behandelingsalgoritme en de succesvolle resultaten van occipitale neurostimulatie bij refractaire clusterhoofdpijn. Het multidisciplinair pijncentrum had eveneens voor deze minimaal invasieve techniek, in samenwerking met de medische industrie, een nieuw en duurzaam type elektrode laten ontwikkelen en lanceren.
Aangaande deze specifieke behandelingstechniek voor refractaire clusterhoofdpijn is er uitvoerige ervaring uitgebouwd op klinisch, wetenschappelijk en technologisch (incl. innovatief) vlak. Zodanig we aan deze patiëntengroep de meest gepersonaliseerde en kwaliteitsvolle zorg kunnen verstrekken, en functionele waarde kunnen bieden door de levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren.

Vitaz mag vanaf heden deze behandeling terugbetaald aanbieden als één van de vijf implantcentra in België die recentelijk hiervoor erkend zijn door het Riziv. Dit is enerzijds het resultaat van de multidisciplinaire expertise van een aantal interne diensten binnen Vitaz m.b.t. chronische pijn, en anderzijds van een sterk uitgebouwd samenwerkingsverband met de dienst Neurologie (Prof. Dr. Paemeleire K.) van het UZ Gent, dat eveneens een sterk doorgedreven expertise en onderbouwde ervaring heeft in de diagnostiek en behandeling van chronische clusterhoofdpijn. Dit alles vormde voor het RIZIV de selectiebasis om Vitaz te weerhouden en op te nemen als een van de vijf erkende implantcentra.