HomeArtikelHoogtechnologische gangrevalidatie

Hoogtechnologische gangrevalidatie

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei, 2023

De dienst Fysische geneeskunde en revalidatie nam recent de Lokomat Pro in gebruik. Dit is een revalidatierobot met ‘augmented performance feedback’ die wordt ingezet voor de intensieve functionele gang- looprevalidatie van patiënten na een CVA, dwarslaesie, orthopedische polytraumata, enz.

De robot combineert een exoskelet, die de bewegingen van de de onderste ledematen robotisch ondersteunt, met een systeem voor gewichtsondersteuning en een geïntegreerde loopband en beeldscherm waarop visuele en auditieve informatie voorzien wordt tijdens de trainingen. Er is wetenschappelijke evidentie dat de toepassing van robotgeassisteerde revalidatie leidt tot een superieure outcome in het herstellen van het gangpatroon. Deze robot zorgt ervoor dat op een intensieve, herhaaldelijke, progressieve en gemonitorde wijze de patiënten gestimuleerd worden in hun revalidatie (niveau gangpatroon en evenwicht, loopvaardigheid, …) en hun maximale zelfstandigheid kunnen bereiken. Door de robotgeassisteerde revalidatie worden hoge geïndividualiseerde trainingsniveaus bereikt en plasticiteitsprocessen maximaal geactiveerd die zonder de combinatie met deze geavanceerde technologie moeilijker te bereiken zijn.

Naast de Lokomat Pro zijn er eveneens twee nieuwe C-Mill’s aangekocht door de dienst Fysische geneeskunde en revalidatie om ambulante patiënten tijdens hun verder neurologisch en/of orthopedisch revalidatietraject te kunnen ondersteunen. Deze hoogtechnologische loopband maakt gebruik van ‘virtual gaming’ en ‘augmented reality’ om patiënten met gang- en evenwichtsstoornissen op een efficiënte, motiverend en aangename manier te laten trainen onder gecontroleerde en gemonitorde omstandigheden. Het C-Mill toestel simuleert concrete praktijksituaties van het dagelijks leven en genereert specifieke gangpatroonaanpassingen door visuele aanwijzingen of obstakels tijdens de trainingssessie te projecteren op het loopvlak en het scherm, waarop de patiënt gericht dient te anticiperen. Via een geïntegreerde camera wordt het gangpatroon van de patiënt continu geanalyseerd en geëvalueerd.

Meer informatie in de volgende editie van Infusie