HomeArtikelIn de ‘RATS’! Eerste robot-geassisteerde operatie voor longkanker in AZ Nikolaas

In de ‘RATS’! Eerste robot-geassisteerde operatie voor longkanker in AZ Nikolaas

Gepubliceerd op vrijdag 6 maart, 2020

Het is belangrijk dat na een medische interventie de patiënt zo snel en zo volledig mogelijk herstelt. Verschillende internationale studies hebben  aangetoond dat VATS (video-assisted thoracoscopic surgery) superieur is vergeleken met de traditionele thoracotomie voor de operatieve behandeling van longkanker. Er is een kortere ziekenhuisopname, een versneld herstel, er zijn minder complicaties en bij een geselecteerde groep patiënten is er een betere overleving.

Robot-assisted thoracoscopic surgery (RATS) is een relatief nieuwe behandelingsmethode voor minimaal invasieve lobectomie. RATS heeft enkele voordelen ten opzicht van VATS zoals met name het drie-dimensionele beeld, de hoge resolutie zoomfunctie van het chirurgische veld en een betere behendigheid en manoeuvreerbaarheid van de instrumenten door het gebruik van “endo-wrist” technologie.

De console

De armen van de robot worden door de chirurg bediend met een soort “joysticks” vanuit de console. De verpleegkundigen staan steriel aan de operatietafel om instrumenten aan de robotarmen te kunnen verwisselen.

Het “da Vinci Surgical System” is één van de eerste minimaal invasieve technieken goedgekeurd door de FDA (Food & Drug Administration). Veertigduizend chirurgen worden momenteel wereldwijd getraind in het gebruik van het “da Vinci” robotsysteem. Thoracoscopische procedures die kunnen worden uitgevoerd met het “da Vinci” robotsysteem zijn lobectomieën, segmentectomieën, wigresecties en resecties van mediastinale tumoren.

Op 30 januari 2020 werd de eerste robot geassisteerde long lobectomie in AZ Nikolaas succesvol uitgevoerd.

De opleiding tot “robotchirurg” verloopt in 4 fases:

  • Introductie: vertrouwd raken met het systeem d.m.v. “test-drives”, video’s en “live-case” observaties.
  • “da Vinci” technologie training: aanleren van skills met online-training, simulatie training en workshops. Ons “robotteam” woonde een workshop bij in Straatsbrug in het IRCAD trainingscentrum. Hierbij konden zowel de chirurg als de verpleegkundigen oefenen op varkens en kadavers.
  • Initialisatie “case series”: integratie van de “da Vinci” technologie in je eigen praktijk ondersteund door ervaren supervisoren.
  • Permanente ontwikkeling: uitbreiding van je eigen skills door middel van advanced courses en simultatie.

Da Vinci RATS-lobectomie is uitvoerbaar en veilig. Deze techniek is chirurgisch equivalent aan VATS-lobectomie. Toekomstige studies zullen het gebruik en de indicaties van robottechnologie in de longchirurgie verder specifiëren.

dr. Stephen Verbeke

Diensthoofd Thorax- en Vaatheelkunde AZ Nikolaas - AZ Lokeren