Innovaties in ons fertiliteitscentrum en uitbreiding van verloskunde, fertiliteit en gynaecologie naar campus Temse en Lokeren.
Gepubliceerd op maandag 16 december, 2024
Social freezing, cryopreservatie bij transgenders en oncofreezing zijn belangrijke innovaties die wij binnen ons fertiliteitscentrum hebben geïntroduceerd en het voorbije jaar verder hebben geïmplementeerd.
Bovendien zal ons gynaecologieteam vanaf januari 2025 worden uitgebreid met Dr. Lena Paelinck, waardoor het team zal bestaan uit tien artsen. Dr. Paelinck zal haar expertise inzetten op de campussen Temse en Lokeren, met een speciale focus op verloskunde en reproductieve geneeskunde.
Met de toevoeging van campus Temse als nieuwste locatie, kunnen patiënten voortaan op alle campussen van Vitaz terecht voor hoogwaardige gynaecologische en verloskundige zorg.
Vanaf januari zal er ook opvolging mogelijk zijn van patiënten in een fertiliteitstraject op de campussen Temse en Lokeren. Hiermee streven wij naar een grotere patiënttevredenheid, aangezien patiënten in een fertiliteitstraject zeer frequent beoordeeld moeten worden tijdens consultaties en zich hierdoor minder ver hoeven te verplaatsen.
Cryopreservatie
De mogelijkheid tot cryopreservatie van menselijk lichaamsmateriaal werd verder geïmplementeerd in ons fertiliteitscentrum. Hierbij gebeurt de wegname van de gameten of reproductief weefsel in Vitaz. Het materiaal wordt vervolgens ingevroren in het samenwerkend CRG van het UZA. Cryopreservatie wordt verricht bij oncofreezing, personen die kiezen voor social freezing en cryopreservatie bij transgenders:
- Social freezing
Vrouwen krijgen gemiddeld op latere leeftijd kinderen dan vroeger. De kwaliteit en kwantiteit van eicellen neemt echter af met toenemende leeftijd. We zien hierdoor meer vrouwen die zich aanmelden met de vraag naar fertiliteitspreservatie. Dankzij social freezing kunnen eicellen van goede kwaliteit op jongere leeftijd worden ingevroren en later worden gebruikt om een kinderwens te vervullen. Dit proces wordt niet vergoed door het RIZIV. De cryopreservatie van eicellen volgt na ovariële stimulatie en eicelpunctie.
- Cryopreservatie bij transgenders
In 2023 werd in Vitaz een zorgpad opgestart voor transgender personen. Cryopreservatie biedt hen de mogelijkheid om hun vruchtbaarheid te behouden voordat ze beginnen aan medische behandelingen zoals hormoontherapie of chirurgische ingrepen. Deze behandelingen kunnen namelijk een impact hebben op de vruchtbaarheid. Door het invriezen van zaadcellen, eicellen of reproductief weefsel, kunnen transgender personen in de toekomst hun kinderwens met genetisch eigen materiaal vervullen.
Voor transvrouwen (personen die van man naar vrouw zijn getransitioneerd) kan cryopreservatie inhouden dat zaadcellen of testiculair weefsel worden ingevroren. Voor transmannen (personen die van vrouw naar man zijn getransitioneerd) kan dit betekenen dat eicellen worden ingevroren na ovariële stimulatie en eicelpunctie. In sommige gevallen kan er ook gekozen worden voor het invriezen van embryo’s, indien er een vaste partner is.
- Oncofreezing
Sinds 2017 biedt het RIZIV terugbetaling voor oncofreezing aan specifieke patiëntengroepen, waaronder kankerpatiënten, maar ook patiënten met een hematopoëtische aandoening of noodzaak aan een preventieve ovariëctomie. Zowel chemo- als radiotherapie kunnen de zaadcellen en eicellen aantasten, met een mogelijk negatieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Oncofreezing geeft deze patiënten de mogelijkheid om na hun genezing hun kinderwens te vervullen.
Fertiliteitspreservatie bij vrouwen kan plaatsvinden door het invriezen van eicellen of ovarieel weefsel. Bij mannen gebeurt dit door het invriezen van zaadcellen of testiculair weefsel. In het geval van een vaste relatie kan er ook worden gekozen voor het invriezen van embryo’s.