Introductie van een nieuwe revolutionaire chirurgische techniek in de behandeling van transgenderpatiënten

Gepubliceerd op vrijdag 28 juni, 2019

Het taboe rond transgenderpatiënten wordt meer en meer doorbroken o.a. dankzij de toenemende aandacht hiervoor in de media. Hoewel transgenders sociaal meer en meer aanvaard worden, worden zij nog dagelijks herinnerd aan hun transgender zijn met enkele fysieke beperkingen ondanks reeds zeer goede chirurgische technieken.

Zo worden vrouwelijke transgenderpatiënten vandaag geconfronteerd met beperkingen op het vlak van de reconstructie van een neovagina. Momenteel wordt de peniele huid inversie techniek, waarbij huid van de penis naar binnen toe wordt omgeklapt, als de meest gebruikte techniek toegepast bij man naar vrouw transgenderpatiënten. Hierbij wordt een vaginale holte geconstrueerd met huid van de penis, vaak verlengd met een stuk huid van het scrotum om voldoende diepgang te creëren. Het nadeel van deze techniek is dat deze neovagina bestaat uit huid. Bij vrouwen bestaat de vagina uit slijmvlies welke een belangrijk verschil heeft in vergelijking met huid. Hierdoor is er geen natuurlijke vochtproductie welke nadelig is bij seksueel contact. Bovendien heeft de huid de neiging om samen te trekken en te verkleinen waardoor transgenderpatiënten levenslang moeten dilateren met behulp van een epithese om de vagina open te houden.

dr. Philippe Houtmeyers

Dr. Houtmeyers slaagde er in om als eerste chirurg binnen Europa, de vagina te reconstrueren door middel van buikvlies. Buikvlies heeft als voordeel een veel gladdere structuur te hebben waarbij er wel een soort natuurlijke vochtproductie is en patiënten op langere termijn minder moeten dilateren. De gladde structuur van buikvlies zorgt ervoor dat de vagina veel natuurlijker is. Deze revolutionaire techniek werd reeds bij een vijftal patiënten toegepast en is veelbelovend om transgenderpatiënten zich op en top vrouw te laten voelen.

dr. Philippe Houtmeyers

Diensthoofd plastische chirurgie