Iridium Kankernetwerk: meerwaarde bieden door samenwerking

Gepubliceerd op dinsdag 5 november, 2019

In het multidisciplinair tijdschrift voor oncologie en hematologie ‘Onco hemato’ verscheen het artikel van dr. Meijnders en dr. Huget, twee radiotherapeuten uit het Iridium Kankernetwerk, in samenwerking met dhr. Koen Michiels met als titel: Iridium Kankernetwerk: meerwaarde bieden door samenwerking.

Zoals gekend is het Iridium Kankernetwerk een samenwerking tussen ziekenhuizen op gebied van radiotherapie. Het artikel beschrijft de voordelen van deze unieke manier van netwerken zoals subspecialisatie en een breed scala aan technieken. Het netwerk avant la lettre werd opgericht in 2006 als samenwerkingsverband tussen AZ Sint-Augustinus, AZ Sint-Vincentius, AZ Sint-Jozef (Mortsel), AZ Nikolaas, AZ Klina en AZ Monica. Sindsdien traden nog drie ziekenhuizen toe nl. AZ Sint-Jozef (Malle), UZA en ZNA. Naast de directe partners zijn er ook ziekenhuizen die zich verbonden hebben om hun patiënten voor radiotherapie naar Iridium te verwijzen zoals AZ Lokeren. Hiermee voorziet Iridium een verzorgingsgebied van 1,5 miljoen inwoners in Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Het verzorgingsgebied van Iridium

De schaalgrootte biedt vele voordelen voor de patiënt. Eerste en vooral biedt dit investeringsruimte voor continue innovatie en up-to-date technieken. Het netwerk beschikt over tien toestellen verspreid over de drie satellietvestigingen ZNA Jan-Palfijn, AZ Nikolaas en AZ Klina, waar telkens twee lineaire versnellers staan, en het moedercentrum GZA Sint-Augustinus waar de overige vier toestellen de laatste nieuwe technieken aanbieden zoals radiochirurgie, stereotactische radiotherapie, intraoperatieve radiotherapie (IORT), Pulsed-Dose-Rate (PDR) en High-Dose-Rate (HDR) afterloader en een opstelling voor totale beenmergtransplantatie (TBI).

Door de omvang van de dienst met twintig stafleden is het mogelijk voor de radiotherapeuten om zich te specialiseren. Iedere radiotherapeut-oncoloog is lid van drie-vier pathologiegroepen die wordt aangestuurd door één radiotherapeut die fungeert als vast aanspreekpunt voor de pathologie. De radiotherapeut-oncologen participeren daarnaast in MOC-vergadering binnen alle partnerziekenhuizen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het groot aantal behandelingen maakt het mogelijk aan klinische studies deel te nemen en ook om deze zelf op te zetten vanuit het studiebureau Clinical Trials Oncology (CTO).
De researchunit van GZA, de Translational Cancer Research Unit (TCRU) is tevens opgenomen in de onderzoeksgroep Centre for Oncological Research van de Universiteit Antwerpen voor translationeel onderzoek.
Niet enkel de objectieve kwaliteit van zorg is steeds evidence based en volledig up-to-date met de laatste nieuwe bevindingen, ook de patiëntentevredenheid wordt continu gemonitord. De patiëntentevredenheid ken steeds hoge scores, hetgeen verklaard kan worden door het ontvangen van de therapie in het dichtstbijzijnde satellietcentrum naar keuze (met uitzondering van de specifieke technieken).

Lees het volledige artikel hier

dr. Paul Meijnders

Radiotherapeut-oncoloog

dr. Philippe Huget

Radiotherapeut-oncoloog en medisch coördinator Radiotherapie

dhr. Koen Michiels

Voorzitter Raad van Bestuur Iridium