Kinderdiabetesteam AZ Nikolaas behaalt RIZIV-erkenning ‘Gespecialiseerd diabetescentrum voor kinderen en adolescenten’
Gepubliceerd op dinsdag 2 juni, 2020
Om een goede kinderdiabeteszorg in het Waasland te kunnen aanbieden, was sinds 1 januari 2016 een samenwerkingsverband met het kinderdiabetesconventiecentrum UZ Gent van kracht. Sinds 1 november 2017 was ook de officiële goedkeuring door het RIZIV verworven om binnen het AZ Nikolaas kinderen en jongeren met diabetes te begeleiden. Tijdens dit inlooptraject gaf het RIZIV de toelating aan het AZ Nikolaas om gedurende 5 jaar verder te bouwen aan kwaliteitsvolle zorg voor de pediatrische diabetespatiënt in het Waasland. Ondertussen werd dit inlooptraject succesvol doorlopen: het RIZIV gaf in mei 2020 de officiële erkenning aan het ‘Kinderdiabetesteam AZ Nikolaas’ als een onafhankelijke kinderdiabetesconventie.
Diabetes bij kinderen en jongeren blijft een zeldzame metabole aandoening die ongeveer 1 op 700 kinderen treft. In 95% van de gevallen spreken we hierbij over type 1 diabetes, waarbij patiënten een tekort aan insuline krijgen als gevolg van een auto-immuun reactie. Hiernaast bestaan er ook andere types diabetes, zoals MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) of diabetes type 2.
Kinderen met diabetes kunnen in ons centrum terecht voor ambulante opvolging en ondersteuning, via driemaandelijkse consultaties op de poli pediatrie in een kindvriendelijke omgeving. Daarnaast zal het team ook binnen het ziekenhuis patiënten ondersteunen tijdens een ingreep of hospitalisatie.
Diabetes type 1 bij kinderen en jongeren geeft acute symptomen zoals veel drinken, veel plassen en vermagering. Andere klachten die zich uiten zijn buikpijn, braken en vermoeidheid. Een eenvoudige vingerprik op een willekeurig moment met een glycemie boven 200 mg/dl geeft een zekerheidsdiagnose van diabetes type 1. Een urgente verwijzing naar een kinderdiabetescentrum is dan noodzakelijk. Op die manier kunnen we een keto-acidose bij kinderen en jongeren vermijden en snel een behandeling met subcutane insulinetherapie starten.
Het multidisciplinaire team
Ondersteuning door een multidisciplinair team is nodig om de glycemie zo optimaal mogelijk te regelen ten einde complicaties op korte en lange termijn te vermijden. Momenteel bestaat het kinderdiabetesteam AZ Nikolaas uit kinderarts Ellen Maris, diabeteseducatoren Lisa Bouweraerts, Sindy Vermeulen en vrijwilligster Magda Bontinck, diëtiste-diabeteseducatoren Julie Parmentier en Morgan Smet, kinderpsychologe Tessa Vanderstylen en sociaal verpleegkundige Lutgarde Rosseel.
Kinderen met diabetes kunnen in ons centrum terecht voor ambulante opvolging en ondersteuning, via driemaandelijkse consultaties op de poli pediatrie in een kindvriendelijke omgeving. Daarnaast zal het team ook binnen het ziekenhuis patiënten ondersteunen tijdens een ingreep of hospitalisatie. Het multidisciplinaire team staat ook in voor de educatie van de omgeving (school, etc.) rekening houdend met de wensen en behoeften van elk kind en zijn/haar ouders.
Het team wil een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor patiënten en hun omgeving (ouders, familie, vrienden, school), maar ook voor alle zorgverleners die in aanraking komen met kinderen met diabetes (ziekenhuispersoneel AZ Nikolaas, thuisverpleging, huisartsen,…). Noodzakelijk materiaal voor zelfcontrole wordt ter beschikking gesteld.
Het kinderdiabetesteam AZ Nikolaas werkt uiteraard nauw samen met de dienst ‘Endocrinologie en diabetologie AZ Nikolaas’ voor volwassenen.
Bij vragen of problemen is het team telefonisch of via e-mail te bereiken zodat ze advies kunnen bieden.