HomeArtikelMedische innovatie in Vitaz: hoe medische zorg ondersteund en getransformeerd wordt

Medische innovatie in Vitaz: hoe medische zorg ondersteund en getransformeerd wordt

Gepubliceerd op woensdag 18 december, 2024

Medische innovatie speelt in Vitaz een cruciale rol. Met medische innovatie wensen wij de kwaliteit van onze zorg verder te kunnen optimaliseren, de efficiëntie te verhogen en nog betere outcomes te bereiken.

Medische robotica speelt reeds een belangrijke rol in Vitaz. Onze robots worden in verschillende indicatie- en toepassingsdomeinen ingezet zoals in de weke delen, orthopedische en spine chirurgie. Daarnaast zijn er ook revalidatie- en distributierobots actief in het ziekenhuis. Robots hebben tal van voordelen zoals een hoge precisie, snelheid en consistentie. In de chirurgie worden ingrepen uitgevoerd met minimale invasie en hersteltijd. Binnen de revalidatie ondersteunen de robots specifieke patiëntengroepen bij het uitvoeren van oefeningen en het aanleren van nieuwe vaardigheden. In de geneesmiddelendistributie dragen ze bij aan medicatieveiligheid en ontlasten zij de apothekers zodat zij tijd kunnen vrijmaken voor het bieden van vb. klinisch farmaceutische  ondersteuning op de verblijfsafdelingen. Vitaz blijft de marktevoluties verkennen en bestuderen om in de toekomst het patiëntgericht roboticsplatform nog verder te kunnen uitbreiden en zich verder klaar te maken voor de complexe zorg van de toekomst. Zo werd dit najaar een demonstratie georganiseerd waarbij de chirurgen van Vitaz de kans kregen om de innovatieve single-port Da Vinci-robot te bekijken, die speciaal voor deze gelegenheid een dag naar Vitaz werd gebracht.

Single-port Da Vinci-robot

Een van de meer recente ontwikkelingen op het gebied van medische innovatie is Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning. Hier heeft Vitaz de voorbije jaren al heel wat ervaring opgedaan en uitgebouwd zoals onder andere binnen de domeinen van de medische moleculaire beeldvorming (Icobrain, Bone-MRI, 3D mammografie, etc.) en de diabetologie. AI zal de komende jaren een aanzienlijke verruimingspotentie bieden in verschillende medische disciplines en trajecten van Vitaz. Hiervoor zijn reeds concrete projecten in uitwerking of in onderzoek. Hierdoor zullen meer gepersonaliseerde behandelingsplannen en -opties diepgaand (o.b.v. genetische data) en uitgebreid (o.b.v. risicoanalyses) afgestemd kunnen worden op de specifieke situatie en behoeften van de patiënt.

E-Health verwijst naar het gebruik van digitale technologieën. Binnen Vitaz omvat dit reeds een breed scala aan toepassingen zoals het elektronisch patiëntendossier, telemonitoring (vb. Cardiocare@Home) en M-health apps (vb. Hylyght). Dankzij de opkomst van telemonitoring kunnen zorgverstrekkers patiënten op afstand volgen en hun gezondheidstoestand adequaat monitoren en nauwgezet opvolgen. Dit gaat gepaard met digitale interactie en grensoverstijgende communicatie via digitale platformen en portals, wat voor de patiënt en/of zijn directe omgeving, zoals mantelzorgers wel een zekere digitale geletterdheid vraagt. Telemonitoring is vooral handig voor het doelpubliek van patiënten die regelmatig medische opvolging nodig heeft in functie van klinische risico’s, ziekteprogressie, etc.. Telemonitoring kan ziekenhuisbezoeken, -opnames en/of beddendruk ontlasten en patiënten in hun vertrouwde omgeving ondersteunen.  Op heden participeert Vitaz op actieve wijze mee aan meerdere innovatieve telemonitoring projecten van de FOD waar meerdere ziekenhuizen aan deelnemen. Voorbeelden daarvan zijn het TOTEM-project voor de transmurale opvolging van postoperatieve patiënten (i.s.m. onze netwerkpartner az Sint-Blasius), het STETHOSCOOP-project (onder coördinatie van het UZA) voor de transmurale opvolging van patiënten met een acuut infectiebeeld met risico op sepsis, de integratie van het elektronisch telemonitoringvoorschrift in het elektronisch patiëntendossier (EPD) en een transmuraal diabetesproject voor de opvolging van type 2 diabetes patiënten. Tot slot heeft Vitaz zich kandidaat gesteld voor de opvolging van patiënten met chronisch hartfalen. Vitaz houdt ook nauwgezet een vinger aan de pols m.b.t. het kunnen integreren van slimme algoritmes (vb. Wintermute applicatie/module in het EPD, EWS…) in deze digitale zorgtrajecten, zodanig de efficiëntie en effectiviteit van vb. klinische workflows en beslissingen te faciliteren.

Wearables vormen mee de toekomst van de gezondheidsmonitoring. Dit zijn draagbare, connecteerbare apparaten en/of geavanceerde sensoren die vitale functies meten, onregelmatigheden detecteren en real time gegevens verstrekken aan zorgverstrekkers. Connecteerbaar wilt zeggen dat de wearables digitaal integreerbaar en/of via het netwerk te delen zijn met platforms en portalen van E-health. De wearables kunnen eventueel draadloos geconnecteerd kunnen worden met andere intelligente SMART apparatuur of zelfs in staat zijn om met AI te linken. De closed loop technologie voor diabetespatiënten en de inzet van Mwear technologie op een aantal verblijfsafdelingen zijn hiervan concrete voorbeelden die al toegepast en aangewend worden in Vitaz.

Virtual reality (VR) verwijst naar de technologie die gebruikers en patiënten onderdompelt in een virtuele omgeving. In Vitaz wordt VR reeds gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals bij anesthesie en angstvermindering bij kinderen tijdens medische interventies. Daarnaast exploreert Vitaz VR en smart glasses om in te zetten voor trainings-, proctor- en simulatiedoeleinden bij zorgverstrekkers.

Prof. dr. Jean-Pierre Van Buyten – smart glasses

Vitaz participeert in klinische studies om patiënten de meeste geavanceerde en innovatieve behandelingen aan te bieden, zodanig voortdurend up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en wetenschappelijke bevindingen. Dit betekent dat patiënten kunnen rekenen op de meest innovatieve en effectieve behandelopties, steeds op maat van de patiënt en gebaseerd op de nieuwste medische inzichten, zoals in het domein oncologie.

Vitaz zal in de toekomst ook nog verder inzetten op het stroomlijnen en uitbouwen van de domeinen van NGS, Multi-D planning, -navigatie en -printing (vb. in de orthopedie), nanotechnologie, etc.. Hoewel medische innovatie veelbelovende mogelijkheden en perspectieven biedt, zijn er meerdere uitdagingen verbonden aan de aanschaf en het verbreden en uitbreiden van innovatieve technologieën. De financiering blijft een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Op heden wordt in Vitaz een deel van de medische innovaties gefinancierd primair door een intern medisch innovatiefonds en via pilootprojecten door de FOD, RIZIV…. In de toekomst zal het een voornaam huzarenstuk blijven om structurele financiering te (kunnen) blijven voorzien voor medische innovatie.

Dr. Philip Nieberding

Medische directeur

Erik Vlaminck

Manager DIEC