HomeArtikelMR scant nu 24 uur

MR scant nu 24 uur

Gepubliceerd op maandag 7 januari, 2019

Vanaf 1 december jongstleden worden op MR niet enkel 7d/7d patiënten onderzocht maar ook gedurende vier dagen per week 24u/24u.

Het aantal en de locatie van MR-toestellen is in België bij wet vastgelegd. Zelfs als er een grote nood is aan MR-onderzoeken mogen radiologen niet vrij een MR-toestel in gebruik nemen. De dienst Medische en Moleculaire Beeldvorming van het AZ Nikolaas heeft – voorlopig – slechts toelating om één MR-toestel te gebruiken. Maar omdat de indicaties voor MR-onderzoeken steeds verder toenemen, enerzijds door nieuwe en betere MR-technieken, anderzijds door het terugschroeven van CT-onderzoeken omwille van de gezondheidsrisico’s van X-stralen, is er een sterk toenemende vraag naar MR-onderzoeken. In vorige jaren werd dit opgevangen door de openingsuren ’s morgens en ’s avonds uit te breiden én door het ganse weekend door te werken. Maar ook deze uitbreiding kon niet aan de grote nood voldoen. Daarom wordt vanaf nu ook de ganse nacht gescand.

Umut Köse werkt op MR en staat in voor het nachtwerk. Een complexe job voor een veelzijdige verpleegkundige die niet enkel de MR-onderzoeken uitvoert maar ook de patiënten administratief registreert, screent op veiligheid en begeleidt voor, tijdens en na hun scan. De wachttijd voor een niet dringend MR-onderzoek kan in Sint-Niklaas oplopen tot verschillende maanden, maar vanaf nu hebben patiënten een alternatief en kunnen zij wanneer ze bereid zijn om ’s nachts te komen vaak na één of twee weken reeds een MR-onderzoek krijgen.

Zoals voor de MR-scans overdag staan ook voor de nachtonderzoeken gespecialiseerde radiologen in om de beelden te interpreteren. Zij beschrijven de afwijkingen die zichtbaar zijn op de beelden en maken aan de hand hiervan een diagnose.

Het is duidelijk dat enkel bijkomende MR-toestellen in het AZ Nikolaas het probleem ten gronde kunnen oplossen. De nodige aanvragen daarvoor werden reeds meermaals bij de overheid gedaan. Laat ons hopen dat we hiervoor binnen afzienbare tijd groen licht krijgen.