HomeArtikelMultidisciplinair Spinaal Consult (MSC) in Vitaz: een multidisciplinaire benadering

Multidisciplinair Spinaal Consult (MSC) in Vitaz: een multidisciplinaire benadering

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei, 2023

Er is niets zo moeilijk als het stellen van een juiste diagnose en het bepalen van een efficiënt behandelplan bij patiënten met chronische niet-specifieke lage rugpijn. Dit is een aanslepende lage rugpijn, zonder duidelijke pijngenerartor op medische beeldvorming en zonder beterschap bij klassieke behandeling zoals relatieve rust, pijnstillers en ontstekkingsremmers.

Al 15 jaar bespreken de collega’s van het Multidisciplinair pijncentrum en de dienst Neurochirurgie maandelijks deze complexe pijnpatiënten. Recent heeft de Federale Overheid een structureel overleg voorzien voor dergelijke patiënten onder de vorm van een Multidisciplinair Spinaal Consult (MSC). Dit voorziet een bespreking van een rug- (en been-) pijnpatiënt door minstens één collega van een ‘snijdende’ en één van een ‘niet-snijdende’ wervelkolomdiscipline. In Vitaz hebben we ervoor gekozen om in dit MSC zowel de collega’s van het Multidisciplinair pijncentrum en de diensten Fysische geneeskunde en revalidatie, Orthopedie en Neurochirurgie te betrekken. Elk discipline wordt minstens door één collega vertegenwoordigd.

De overheid stelt als voorwaarde voor dit consult dat de patiënt éérst moet gezien worden tijdens een pre-MSCconsult (met specifieke nomenclatuur) door een collega van een ‘snijdende’ (Orthopedie of Neurochirurgie) én ‘niet-snijdende’ (Multidisciplinair pijncenterum of Fysische geneeskunde) discipline.

Als de patiënt eenmaal besproken werd op het MSC, volgt een MSC-verslag. Onze aanbeveling is niet bindend, maar een leidraad om het beste behandeltraject voor de patiënt met betrekking to begeleiding en re-integratie te helpen faciliteren.

Patiënten met chronische lage rugpijn kunnen door de huisarts verwezen woorden voor een MSC. Het volstaat om dit te vermelden met verwijzing naar één van de genoemde disciplines. Deze collega zal dan bij een ander lid van het MSC een tweede pre-MSCconsult aanvragen, waarna de patiënt besproken kan worden. Naast het verslag, contacteren we ook steeds de patiënt zelf om het advies toe te lichten.

Dit MSC is een zoveelste stap naar een expertisecentrum voor wervelkolompathologie. In Vitaz worden per jaar meer dan 1500 rugoperaties uitgevoerd. Ons Multidisciplinair pijncentrum heeft een internationale reputatie en TREV., ons revalidatiecentrum barst uit haar voegen. We zijn het dan ook verplicht aan onszelf, onze verwijzers en onze patiënten om een sterk MSC te hebben om de beste zorg en kwaliteit na te streven.