HomeArtikelNieuw bestralingstoestel Orion

Nieuw bestralingstoestel Orion

Gepubliceerd op dinsdag 4 januari, 2022

Iridium Netwerk investeert in een tweede hoogwaardig TrueBeam bestralingstoestel gekoppeld aan een 3D-scansysteem binnen Vitaz.

Gezien de continue evolutie in radiotherapie om patiënten met millimetrische nauwkeurigheid te behandelen, zal half januari gestart worden met de installatie van een tweede TrueBeam bestralingstoestel op campus Sint-Niklaas. Naast het verwerven van de laatste innovatieve technologie levert deze uniforme installatie in het Iridium Netwerk als voordeel dat bestralingsplannen uitgewisseld kunnen worden, waardoor we een efficiëntere werking en bovendien een vlottere dienstverlening kunnen garanderen. De versneller is uitgerust met een “6 degrees of freedom (DoF)” tafel die meer vrijheidsgraden van beweging heeft dan standaard tafels, waardoor de positionering van de patiënt nauwkeuriger kan aangepast worden. Door combinatie van het 3D-scansysteem met geavanceerde beeldvormingsmodaliteiten zoals ademhaling gesynchroniseerde MegaVolt/KiloVolt beelden, 4-dimensionale (4D) ConeBeam-CT en iteratieve ConeBeam-CT is het mogelijk om een bestralingssessie op een zeer veilige manier met hoge precisie toe te dienen. De implementatie van transitdosimetrie zorgt voor een continue kwaliteitsborging van de behandeling.

Lees hier ook een artikel dat hierover recent verscheen in ‘De Specialist’

De installatie van de nieuwe “Orion” start vanaf 21/01/2022 en zal ongeveer drie maanden in beslag nemen tenzij COVID-19 nog roet in het eten zou gooien. Gedurende deze periode zal Helix, één van de twee bestralingstoestellen, in gebruik blijven.

Om wachttijden te beperken, zullen uiterlijk tot eind april 2022 meer patiënten dan gebruikelijk naar andere sites binnen het netwerk worden doorverwezen voor hun radiotherapiebehandeling. Dit zal gebeuren via een objectief programma dat rekening houdt met woonplaats, bereikbaarheid en de gebruikte behandelingstechniek.

Nathalie Meireson

Radiotherapeut