HomeArtikelNieuw CT-toestel ‘Revolution’ voor de dienst MMB

Nieuw CT-toestel ‘Revolution’ voor de dienst MMB

Gepubliceerd op maandag 7 januari, 2019

In februari 2018 voltooiden we de installatie van een nieuw CT-toestel op de campus in de Moerlandstraat. Met de Revolution CT (GE Healthcare, Chicago, IL, USA) haalden we een technologisch toptoestel in huis, waardoor we helemaal mee zijn met de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak.

Dankzij de zestien cm brede detector (voordien vier cm) zijn we nu in staat om grote anatomische gebieden in slechts één rotatie in beeld te brengen: de axiale scanmethode is weer helemaal terug van weggeweest. Op die manier slagen we er in om de meeste gewrichten in hoge resolutie in beeld te brengen. Omdat deze rotatie erg snel kan (tot 0,28 sec) zijn we bovendien in staat om het hart in (een fractie van) één enkele hartslag volledig in beeld te brengen, wat de bewegings- en mismatchartefacten in belangrijke mate reduceert. Ook het scannen van de hersenen kan nu veel sneller in één enkele axiale opname, wat van pas kan komen bij sterk verwarde patiënten. Dankzij dit nieuwe toestel is ook een perfusie-CT van de hersenen mogelijk zonder tafelbeweging, iets wat een cruciale rol kan spelen bij het verdere beleid bij patiënten met een acuut ischemisch CVA.

Dankzij nieuwe ontwikkelingen slagen we er niet enkel in om te voldoen aan de strenge stralingsnormen, maar zelfs ook om voor de meeste onderzoeken ons bij de laagste 25% van de stralingsdosissen van België te rangschikken.

Naast de erg snelle rotatie van de stralenbuis, is ook een snellere tafelbeweging mogelijk met een pitch tot wel 1,531. Dit betekent in de praktijk dat we er nu in slagen om bij patiënten die geen apneu kunnen aanhouden, tóch op een diagnostische manier de longen in beeld kunnen brengen. Dit kan bij vrije ademhaling dankzij de zgn. ‘hyperdrive’ modus: de gehele thorax kan worden gescand in 0,8 seconden (!) of minder. Bovenstaande ontwikkelingen hebben ook een positieve invloed in andere anatomische regio’s en andere toepassingen, onder meer het scannen van de arteries (angio-CT’s), vrije ademhaling van het abdomen, patiënten van intensieve zorgen die beademd zijn, enz.

Een andere belangrijke toepassing is het sterk verbeterde metaal artefact reductie (MAR-)algoritme. Hierdoor verkrijgen we significant betere beelden bij patiënten met prothesen, osteosynthesemateriaal of andere vormen van metaal in het lichaam.

Dankzij nieuwe ontwikkelingen op het vlak van iteratieve reconstructies (ASiR-V) slagen we er niet enkel in om te voldoen aan de strenge stralingsnormen die ons worden opgelegd door het FANC, maar zelfs ook om voor de meeste onderzoeken ons bij de laagste 25% van de stralingsdosissen van België te rangschikken. Bovendien kunnen we bij kinderen de piekstralingsenergie verlagen tot wel 70 kVp.

Een laatste nieuwe feature van deze CT is de tot de verbeelding sprekende ‘dual energy’ of ‘spectrale beeldvorming’ (of ‘GSI’ wat staat voor gemstone spectral imaging). Hierbij worden twee stralenbundels van resp. 80 kVp en 140 kVp uitgezonden itt de klassieke single energy CT waarbij slechts 1 stralenbundel (bv. 120 kVp) wordt gebruikt. Dit geeft toegang tot enkele volledig nieuwe CT-toepassingen zoals virtuele à blanc bij patiënten waarbij reeds intraveneus jodiumhoudend contrast werd toegediend, mono-energetische beelden, metaal artefact reductie en ook jodium- en watermappen..

In conclusie kunnen we dus zeggen dat we een technologisch top CT toestel hebben binnengehaald.

Voor de geïnteresseerden verwijzen we graag naar ons symposium op 6 juni dat in detail ingaat op de nieuwe mogelijkheden van dit toestel op vlak van beeldvorming en stralendosis.