Nieuwe beademingstoestellen op intensieve zorgen
Gepubliceerd op woensdag 11 juni, 2025
Na meer dan twintig jaar trouwe dienst werd het stilaan tijd om de beademingstoestellen op de dienst intensieve zorgen te vervangen door nieuwe, up-to-date apparatuur. Na een uitgebreid marktonderzoek en het doorlopen van een openbare aanbesteding werd – samen met de collega’s van Dendermonde – gekozen voor een meer flexibel en patiëntvriendelijk type beademingstoestel.

De oorsprong van intensieve zorgen afdelingen en beademing is terug te vinden in de poliomyelitisepidemie van 1952 in Kopenhagen. Patiënten met een ernstige verlamming van de ademhalingsspieren werden daar behandeld met behulp van positieve-drukbeademing. De ervaring leerde toen dat positieve drukbeademing levensreddend kon zijn en deze behandeling werd dan ook uitgebreid naar andere oorzaken van respiratoir falen alsook naar de postoperatieve fase na grote chirurgische ingrepen. Beademing evolueerde uiteraard in de loop der jaren. De techniek werd verder verfijnd en steeds patiëntvriendelijker, veiliger en aanpasbaar aan de noden van de individuele patiënt. Een beademingstoestel werd, naast een toestel om louter te beademen, dan ook meer en meer een apparaat dat onontbeerlijk zou blijken voor de monitoring van kritiek zieke patiënten.
Het nieuwe beademingstoestel biedt verschillende beademingsmodi en is ontworpen om flexibel en patiëntvriendelijk te zijn. Enkele (nieuwe) kenmerken:
Flexibiliteit in beademing: het toestel ondersteunt zowel invasieve (via endotracheale tube / tracheotomie) als niet-invasieve ventilatie (NIV, beademing via masker). Optiflow® – zuurstoftherapie (hoge luchtflow die bevochtigd en verwarmd wordt) is eveneens mogelijk.
NAVA (Neuraly Adjusted Ventilatory Assist): NAVA is een geavanceerde vorm van beademing waarbij de ondersteuning door het toestel wordt afgestemd op de elektrische activiteit van het diafragma. Dit gebeurt met behulp van een speciale nasogastrische sonde. Deze maagsonde heeft elektroden die, indien correct gepositioneerd, ter hoogte van het diafragma zitten en daar de elektrische activiteit meten. Het beademingstoestel gebruikt dit signaal om de druk en de timing van de beademing direct af te stemmen op de patiënt. Wanneer de patiënt harder wil ademen, verhoogt NAVA automatisch de ondersteuning. Er is een betere patiënt-ventilator synchronisatie. De beademing past zich dus aan de inspanning van de patiënt aan. Patiënten ervaren de ademhalingsondersteuning als natuurlijker, wat leidt tot meer comfort en minder nood aan sederende medicatie. Doordat de patiënt zelf het ademhalingsritme bepaalt, blijft het diafragma ook beter functioneren. Daarnaast is er ook een verminderd risico op complicaties. NAVA wordt toegepast bij patiënten met moeilijke ventilatorinstellingen zoals bijvoorbeeld bij ARDS, COPD en bij het ontwennen van de beademing.
Mogelijkheid transpulmonale drukmeting: Transpulmonale drukmeting is een techniek die gebruikt wordt om de druk die daadwerkelijk op de longen wordt uitgeoefend tijdens de beademing nauwkeurig te beoordelen. Zo is het mogelijk om de beademingsinstellingen beter af te stemmen op de individuele behoeften van de patiënt. De transpulmonale druk is het verschil tussen de druk in de luchtwegen en de pleurale druk. Deze druk bepaalt de uitrekking van het longweefsel en is essentieel voor een efficiënte gasuitwisseling. Een onevenwichtige transpulmonale druk kan leiden tot longschade door overrekking van de alveoli of tot atelectase (dichtvallen van de longblaasjes). De pleurale druk wordt indirect gemeten via een ballonkatheter die in de slokdarm wordt geplaatst. Deze druk wordt als representatief beschouwd voor de gemiddelde pleurale druk. Door het verschil te berekenen tussen de gemeten luchtwegdruk via het beademingstoestel en de druk in de slokdarm kan de transpulmonale druk worden bepaald. Dit zorgt voor minder beademingsgerelateerde complicaties en verbetert de patiëntuitkomst.
Met de ingebruikname van deze nieuwe toestellen proberen we onze beademingen nog meer aan te passen aan de individuele noden van de patiënt. Dank aan iedereen die geholpen heeft om dit mooie project te realiseren!