Nieuwe closed-loop insulinepomp voor type 1 diabetes beschikbaar in diabetescentrum AZ Nikolaas

Gepubliceerd op maandag 28 oktober, 2019

Binnenkort kunnen patiënten met type 1 diabetes in ons centrum terecht voor de nieuwste ‘slimme’ insulinepomp, de Minimed 670G. De 670G is de opvolger van de Minimed 640G, die sinds maart van dit jaar al gebruikt wordt door onze patiënten.

De 640G was de eerste pomp die automatisch een hypoglycemie kan voorkomen. Via een sensor wordt de glucosespiegel continu doorgegeven aan de pomp die stopt met de toediening van insuline wanneer de suikerspiegel dreigt te laag te komen. Bij de 670G zorgt de nieuwe SmartGuard technologie ook voor extra insuline wanneer de suikerspiegel te hoog zou geraken.

Het gaat om een closed-loop systeem: de pomp “denkt” als het ware actief mee en stuurt de insulinetoediening bij. Op basis van glycemiewaarden wordt automatisch om de vijf minuten de toediening van basaal insuline aangepast. Elke nacht evalueert het systeem de data van de afgelopen dag en stelt het zichzelf bij. Wel wordt van de patiënt een belangrijke inzet verwacht. De patiënt  moet zijn/haar koolhydratenverbruik berekenen en de glycemiewaarden regelmatig (2-6 keer per dag) zelf met een vingerprik meten om het toestel continu te kalibreren en de insulinepomp optimaal te laten functioneren. Ons diabetescentrum zal de gegevens van deze patiënten verzamelen om, samen met enkele andere centra, deel te nemen aan een grote nationale studie onder leiding van het UZ Leuven, waarin het gebruik van de 670G geëvalueerd zal worden.

Prof. dr. Johannes Ruige

Endocrinoloog

dr. Loes Moernaut

Endocrinoloog