HomeArtikelNieuwe echografietoestellen voor dienst medische beeldvorming

Nieuwe echografietoestellen voor dienst medische beeldvorming

Gepubliceerd op vrijdag 28 juni, 2019

In mei 2019 werden alle echografietoestellen van de dienst Medische en Moleculaire Beeldvorming (MMB) vernieuwd. Het ging hierbij om zeven (!) toestellen, met name in campus Temse, Sint-Gillis-Waas, Hamme, Beveren, Moerlandstraat (telkens 1 toestel) en Lodewijk De Meesterstraat (2 toestellen).

Na een grondige selectieprocedure werden de toestellen van de firma Canon (het vroegere Toshiba) aangeduid als dé beste keuze om ons echopark te vernieuwen.

In campus Sint-Niklaas en Beveren werd gekozen voor type Aplio i800, een nieuw toestel dat beschikt over de laatste technische ontwikkelingen, waarmee “state-of-the-artechobeeldvorming” voor alle toepassingsgebieden mogelijk is (musculoskeletaal, abdominaal, echo-mammo, weke delen,…).

In de kleinere campussen werd gekozen voor type Aplio a450, een high-end toestel, met minder specifieke features maar dat ook uitmuntende musculoskeletale, abdominale, en vasculaire beeldvorming toelaat (op deze toestellen gebeurt geen mammografie of echogeleide biopsie).

Voor musculoskeletale echografie hebben we nu in alle campussen beschikking over een hoog-frequente lineaire sonde en een kortere “hockey-stick” sonde. Deze laatste is door zijn geringe afmetingen bijzonder praktisch voor het onderzoeken van vingers, oppervlakkige pezen, moeilijk bereikbare letsels (bv. achter het oor, …). De beide sondes leveren beelden met een hogere resolutie dan voorheen mogelijk was, waardoor de interne structuur van onder meer pezen beter kan beoordeeld worden (figuur 1). Kleine scheurtjes zijn hierdoor gemakkelijker op te sporen.

Figuur 1: partiële scheur van extensorpees vinger

Voor abdominale echografie laat de nieuwste generatie matrix-sonde ons toe om een ongeëvenaard gedetailleerd beeld van de abdominale organen te bekomen, met bijkomend voordeel dat de beeldscherpte over het volledige beeld, van oppervlakkig tot diep, optimaal is. Hierdoor zijn de vroegere tijdrovende aanpassingen van het focuspunt niet meer nodig (figuur 2). De beeldkwaliteit bij obese patiënten heeft ook een flinke sprong vooruit gemaakt.

Figuur 2: leverparenchym met bewaarde beeldscherpte zowel oppervlakkig als diep

Voor het vergemakkelijken van echogeleide biopsies beschikken de nieuwe toestellen over een biopsiemodus, waarbij door manipulatie van de richting van de geluidsgolven de biopsienaald beter gevolgd kan worden (figuur 3). In de praktijk gebeuren deze biopsies in de campus in de Lodewijk De Meesterstraat (mammobiopsie) en campus Moerlandstraat (overige).

Figuur 3: borstbiopsie; goede zichtbaarheid van het naaldverloop (rechtsboven)

Er is een flinke evolutie op het gebied van doppler-techniek, waardoor kleine vaatjes met relatief zwakke flow nu wel kunnen gedetecteerd worden. Dit heeft tal van voordelen:

  • Evaluatie interne vasculatuur van lymfeklieren, testis, schildklier, …
  • Opsporen van minieme bloedvaatjes in ontstoken pezen (figuur 4)
  • Evaluatie van hyperemie in kader van inflammatie (appendicitis, onderhuidse ontstekingen, …)
Figuur 4: achillestendinose: Doppler/SMI toont uitgesproken intratendineuze vascularisatie (onderaan)

Daarnaast bieden de nieuwe toestellen ook een verbeterde ergonomie, een kleinere voetafdruk, betere mobiliteit/verplaatsbaarheid, verbeterde energie-efficiëntie, hoge resolutie OLED schermen met hoog contrast en een gereduceerde geluidspollutie. Allemaal zaken die bijdragen tot een efficiëntere en aangenamere werkomgeving.

dr. Erik Van Hul

Radioloog

dr. Wim Geyskens

Radioloog