HomeArtikelNieuwe flyer optimaliseert vaccinatie opvolging bij patiënten met een kankerbehandeling

Nieuwe flyer optimaliseert vaccinatie opvolging bij patiënten met een kankerbehandeling

Gepubliceerd op woensdag 11 juni, 2025

De afgelopen jaren zijn de oncologische behandelingen sterk uitgebreid: chemotherapie, gerichte therapie, hormonale behandelingen, immunotherapie en recent de antilichaam-drugconjugaten (ADC). Al deze behandelingen zorgen voor betere overlevingskansen voor de patiënt maar verhogen het infectierisico door het onderdrukken van het immuunsysteem. Uit meerdere studies is gebleken dat vaccinatie de ernst van een infectie beperkt en infectie bij immuungecompromitteerde patiënten kan voorkomen. Het optimaliseren van de vaccinatiestatus is dus een belangrijk onderdeel van goede zorg voor patiënten met kanker. 

Vaccinatie-aanbevelingen

Onderstaande vaccinatie-aanbevelingen voor de oncologische patiënt volgen het advies van de Hoge Gezondheidsraad.

  • Evalueer de immuniteitsstatus van uw patiënt tegen ziekten die vermijdbaar zijn door middel van vaccinatie. Idealiter worden vaccins toegediend vóór de patiënt start met chemotherapie/immunotherapie. Als dit niet mogelijk is, wordt er met onderstaand basisprincipe rekening gehouden tussen 2 behandelingskuren:
    • Bij patiënten onder chemotherapie/Antibody drug conjugaten (ADC) enkele dagen voor de volgende toediening
    • Bij patiënten onder immunotherapie/doelgerichte therapie/hormonale behandeling is er geen specifiek tijdstip voor vaccinatie
  • Levende vaccins (gele koorts, bof, mazelen, rubella …) zijn gecontra-indiceerd voor patiënten onder immuun supprimerende therapie door het risico op replicatie van het vaccinvirus. Deze vaccins worden dus best minstens 4 weken voor start van immunosuppressieve therapie toegediend ofwel na stoppen van deze medicatie. Enkel geïnactiveerde vaccins worden toegediend bij deze doelgroep.

Vaccins

Onderstaande vaccins worden aanbevolen. Het team medisch oncologen van Vitaz adviseert huisartsen de vaccinatiestatus bij oncologische en hematologische patiënten na te vragen en zo nodig in orde te brengen. Op deze manier verlopen de registraties in Vaccinet (COZO) correct, wat de opvolging ervan faciliteert.

1. Pneumokokken

  • Primaire vaccinatie: Prevenar 20® éénmalige toediening
  • Herhaal vaccinatie met Pneumovax® 23 om de 5 jaar
  • Indien reeds gevaccineerd met Prevenar® 13 en Pneumovax® 23: herhaal vaccinatie met Pneumovax® 23 om de 5 jaar

2. Influenza en COVID

  • Jaarlijkse vaccinatie
  • Ook de personen die samenwonen met de patiënt moeten gevaccineerd worden

3. Difterie-tetanus-kinkhoest

  • Boostrix® : 1 toediening om de 10 jaar

4. Herpes Zoster

  • Shingrix : 2 toedieningen met 4 tot 8 weken tussen 

(5. RSV)

  • Abrysvo® (185 euro) of Arexvy® (206 euro): eenmalige toediening maar op heden geen terugbetaling voor dit vaccin

Mede door recente vaccinatie-aanbevelingen vanuit The Belgian Society of Medical Oncology is er toegenomen aandacht voor de vaccinatiestatus. Binnen onze dienst en in samenwerking met de Huisartsenkoepel Waasland is het idee ontstaan om een handige flyer te ontwikkelen om het vaccinatiebeleid te stimuleren. Deze flyer motiveert de patiënt om de vaccinatiestatus bij de start van de behandeling en tijdens de behandeling  in orde te maken. Goede communicatie en coördinatie met de huisarts zijn essentieel in de opvolging van dit project. 

Dr. Caroline Lamot

Medische oncologie