Nieuwe MUG voor AZ Nikolaas

Gepubliceerd op vrijdag 29 mei, 2020

De Medische Urgentiegroep (MUG) is sinds 1990 – dit jaar dus reeds 30 jaar- een wezenlijk deel van de werking van onze erkende dienst Spoedgevallenzorg in Sint-Niklaas. Het team rukt dagelijks gemiddeld zeven keer uit en wordt bemand door een urgentiearts en –verpleegkundige.

Om dit team snel, efficiënt en veilig ter plaatse te brengen is het belangrijk om over een performante wagen te beschikken. De vorige wagen, een Landrover Discovery die aangekocht werd in 2015, heeft ondertussen 200.000 km op de teller staan. In 2019 werd dan ook een aanbestedingsprocedure gestart voor de aanschaf van een nieuwe MUG wagen. Uiteraard is zo een aankoop geen evidente procedure en ze werd dan ook gedragen door een team van medewerkers van de dienst spoedgevallen in nauwe samenwerking met de aankoopdienst.  

De wagen

Uiteindelijk viel de keuze voor een Volvo XC90 MOMENTUM PRO 5-ZITS B5 AWD met het specifieke “Intervention Pack”.

Dit pakket zorgt ervoor dat het laadvermogen van de wagen sterk toeneemt zonder afbreuk te doen aan het rijkarakter door het chassis, de ophanging en de remmen te versterken. Daarnaast is er ook moderne elektronica zoals de “Advanced driver-assistance systems”. Deze systemen zorgen ervoor dat de autoveiligheid en meer in het algemeen de verkeersveiligheid toeneemt.

De ombouw van het voertuig werd voorzien door een ervaren ombouwer uit Malle. Deze opdracht was voor hen niet eenvoudig gezien geopteerd werd voor vier volwaardige zitplaatsen. De spoedgevallendienst is immers een belangrijk opleidingscentrum in het kader van de basisopleidingen  en specialisaties geneeskunde en verpleegkunde. Op deze manier kunnen ook studenten meerijden. Aan het uitzicht van het voertuig werd ook gedacht. De wagen zal voldoen aan het nieuwe KB en dus voorzien zijn van het Battenburg patroon.

Ook qua medische uitrusting stappen we met dit nieuwe MUG-voertuig binnen in de geneeskunde van de 21e eeuw. Er werd geopteerd voor de aankoop van een draagbaar echotoestel van het type Lumify van Philips. Dit handige tablet-based systeem zal vooral ingezet worden voor nog snellere diagnostiek bij respiratoir of hemodynamisch instabiele patiënten. Ook bij vermoeden van hartstilstand zal de echo ingezet worden om sneller een potentieel omkeerbare oorzaak op te sporen, ter aanvulling van de klinische blik van het team.

Opleiding

Het team veilig ter plaatste brengen, stopt uiteraard niet bij een high-tech voertuig. Daarom is er voor alle verpleegkundigen ook een tweedaagse verhoogde rijvaardigheidsopleiding voorzien door Priodrive. De opleiding bestaat uit een dag theoretische vorming en een volledige dag praktijkopleiding op een specifiek oefenterrein. Zo kunnen de bestuurders alle aspecten van het voertuig ontdekken onder begeleiding van ervaren docenten.