HomeArtikelOpmars van de neuromusculaire echografie

Opmars van de neuromusculaire echografie

Gepubliceerd op woensdag 28 juni, 2023

Neuromusculaire echografie (echografie van de zenuwbanen en de betrokken spieren) is de laatste 20 jaar enorm ontwikkeld. Het is een standaard geworden binnen de academische setting en kent ook een opmars binnen de algemene klinische praktijk. Het wordt gebruikt als aanvulling op elektroneuromyografie (ENMG) om de diagnose van zenuwaandoeningen verder te verfijnen.

Waar ENMG de functie van de zenuw meet, kan met echografie de structuur bekeken worden en met meer zekerheid de locatie en de aard van het letsel aangegeven worden. Neuromusculaire echografie wordt voornamelijk toegepast bij focale/traumatische neuropathieën, maar door toenemende kennis en beeldresolutie kan echografie helpen in de diagnose van sommige gegeneraliseerde neuropathieën.

Dr. Gaethan Maes, de nieuwste collega van de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie, heeft zich tijdens zijn opleiding verder gespecialiseerd in deze tak van de echografie. “Ik heb het geluk gehad om tijdens mijn assistentschap opleiding gekregen te hebben van prof. dr. Martine De Muynck. Zij is internationaal bekend door haar kennis van musculoskeletale echografie en sprak altijd met passie over haar vak. Zij heeft mij de goesting gegeven om mij verder te verdiepen in echografie.” “De laatste jaren is de beeldkwaliteit van de toestellen enorm verbeterd en als gevolg daarvan is ook de vraag naar meer gedetailleerde beeldvorming van onder andere de zenuwbanen alleen maar gegroeid. De meest recente toestellen laten toe om de zenuwen te beoordelen op niveau van hun fascikels en door sondes met frequenties tot wel 22MHz kunnen we nu zelfs de kleinste eindtakken in beeld brengen.”

“Dit heeft binnen ons ziekenhuis ook gezorgd voor een mooie samenwerking tussen de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie en de dienst Orthopedie. Voornamelijk voor de handchirurgen kan neuromusculaire echografie als aanvullend diagnostisch tool zeer interessant zijn. Zij verwijzen nu al regelmatig patiënten door en we kijken met enthousiasme uit naar een verdere samenwerking met de Handkliniek.”

Dr. Gaethan Maes richtte samen met dr. Arne Hautekiet (AZ Maria-Middelares, Gent) recent de vereniging BEMUSC (BElgian Musculoskeletal UltraSound Community) op, waarbij zij opleidingen musculoskeletale echografie aan collegae fysische geneeskunde en revalidatie geven. “Wij willen onze passie graag delen met anderen en ervoor zorgen dat de echografie binnen ons specialisme actueel en up-to-date blijft. We hebben intussen een twintigtal leden en willen graag verder blijven groeien.