Opstart Orthokliniek-Schoudercentrum AZ Nikolaas

Gepubliceerd op donderdag 18 maart, 2021

Op 1 juni 2020 ging, in alle stilte, want nog in de nasleep van de eerste lock down voor de Corona bestrijding, het Orthokliniek-Schoudercentrum van start.

dr. Antoon Van Raebroeckx

Door de overstap van Dr. Van Raebroeckx naar de dienst Orthokliniek werd het Start to Move Schoudercentrum een onderdeel van het AZ Nikolaas. Dr. Van Raebroeckx werkte sinds 2005 als schouderspecialist in het Imeldaziekenhuis te Bonheiden en richtte in 2011 het Schoudercentrum op te Mechelen. Het Schoudercentrum is een multidisciplinaire polikliniek waar alles rond de schouder draait. Onder andere schouderspecifieke zorgtrajecten, revalidaties en samenwerking met de eerste lijn worden van daaruit gestuurd. Hij is sinds 2018 voorzitter van de Belss, Belgian Elbow & Shoulder association en werd in 2020 lid van het Educational Committee van ESA, European Shoulder Association.

Met de fusie tussen het Schoudercentrum en de dienst Orthokliniek van het AZ Nikolaas kunnen we nu binnen de dienst alle conservatieve en operatieve behandelingen voor de schouder aanbieden.

Team

vlnr: dr. Bart Vundelinckx, dr. Johan Hens, dr. Antoon Van Raebroeckx & dr. Kris De Mulder
 • Dr. Antoon Van Raebroeckx
 • Dr. Johan Hens
 • Dr. Kris De Mulder
 • Dr. Bart Vundelinckx
 • Tim Marteleur, schouderkine Schoudercentrum Puurs-Sint-Amands
 • Koen Bulterys, schouderkine Orthokliniek Sint-Niklaas
 • Lynn Moons, secretaresse Orthokliniek-Schoudercentrum

Door de uitbouw van dit multidisciplinair team rond schouderpathologie met verschillende overlegmomenten onderling en met nationale en internationale collega’s optimaliseren we verder de zorg voor alle types van schouder aandoeningen.

Alle conservatieve behandelingen worden verdeeld over twee poliklinische praktijken:

Schoudercentrum, Liezeledorp, Puurs-Sint-Amands

Hier wordt raadpleging gehouden door Dr. Van Raebroeckx en zorgt Tim Marteleur voor de eerste postoperatieve controle, opstart trainingen en isokinetische Biodex metingen van de schouder bij sporters of moeilijke revalidaties.

Tim Marteleur en Lynn Moons in het Schoudercentrum te Liezele

Isokinetische Biodex meting van de schouder

Een onevenwicht van de spiergordel rondom de schouder is vaak de oorzaak of gevolg van sportletsels. Met deze meting zoeken we de zwakke schakel in de reeks en kan op basis van de meetresultaten een patiënt-specifiek trainingsschema worden opgesteld. Met deze resultaten zetten we de sporter samen met zijn eigen kiné aan het werk gedurende drie maanden. Nadien voorzien we een korte controle meting om alles nauw op te volgen. In 2019 werden onze resultaten van deze methode voorgesteld op het 4th PCSS schoudercongres. Bij 92% van de patiënten zagen we een prima verbetering van de meetresultaten wat ook resulteerde in prima klinische resultaten. Ook moeizame revalidaties van niet-sporters kunnen op deze manier vaak in de juiste richting worden omgebogen. De concrete meetwaarden van de test zorgen voor een prima extra motivatie om de aangepaste training goed vol te houden.

Schoudercentrum, Orthokliniek, Princes Charlottelaan, Sint-Niklaas

Koen Bulterys, wetenschappelijk medewerker

Hier houden de vier schouderspecialisten raadpleging en zorgt Koen Bulterys voor de eerste postoperatieve controle en de wetenschappelijke coördinatie. Op de praktijk kunnen we hoog energetische Extracorporele ShockWave Therapy (ESWT) behandelingen uitvoeren en Platelet-Rich Plasma (PRP)-infiltraties echogeleid plaatsen.

ESWT behandelingen kunnen worden gebruikt bij kleine harde calcificaties in de rotator cuff. Met de hoog energetische golven proberen we de calcificatie te breken en de regeneratie van de pees te stimuleren.

PRP-therapie maakt gebruik van injecties met een concentratie van de eigen bloedplaatjes van de patiënt om de genezing van beschadigde pezen, ligamenten, spieren en gewrichten te versnellen. De PRP-infiltraties zijn eerder geïndiceerd bij tendinopathie of beginnende artrose van de schouder.

Klassieke schouderraadpleging wordt aangeboden in elke polikliniek van Orthokliniek in het AZ Nikolaas.

Internationaal schoudercongres

Het schoudercentrum ontvangt regelmatig nationale en internationale bezoekers van over de hele wereld die gedurende enkele dagen de nieuwste technieken komen bijleren. Om de twee jaar organiseren we een groot internationaal schoudercongres met eminente sprekers. Met de overstap naar AZ Nikolaas werd ondertussen ons eerste Orthokliniek internationaal schoudercongres “5th Practical Course on Shoulder Surgery” omgevormd tot een webinar op 23 januari. Met een internationale faculty uit Rome, Athene, Krakow, Moscow en Brisbane bereikten we 81 nationale volgers! Hopelijk kunnen we deze allen uitnodigen in Sint-Niklaas voor onze volgende editie in 2023!

Het Orthokliniek-Schouderteam is bereikbaar via:

Orthokliniek, Princes Charlottelaan 21D Sint-Niklaas

 • 03 500 76 30
 • www.orthokliniek.be
 • schouder@orthokliniek.be

Schoudercentrum, Liezeledorp 70B Puurs-Sint-Amands

 • 03 778 04 97
 • www.schoudercentrum.be
 • info@schoudercentrum.be

dr. Antoon Van Raebroeckx

Orthopedist