HomeArtikelOPSTART REVALIDATIEPROGRAMMA VOOR PROSTAATKANKERPATIENTEN

OPSTART REVALIDATIEPROGRAMMA VOOR PROSTAATKANKERPATIENTEN

Gepubliceerd op donderdag 31 oktober, 2019

Het is reeds lang geweten dat het voor ieders fysieke én mentale gezondheid belangrijk is om regelmatig te bewegen. Bijwerkingen die het gevolg zijn van een hormonale behandeling bij prostaatkanker patiënten kunnen ervoor zorgen dat zij zich minder fit gaat voelen en beweging gaan vermijden. Een oncologisch revalidatieprogramma kan de aanzet zijn om deze negatieve spiraal te doorbreken. Verschillende studies tonen aan dat oefenprogramma’s tijdens en/of na een kankerbehandeling positieve effecten hebben op vlak van vermoeidheid, spiermassa en spierkracht, uithoudingsvermogen, zelfbeeld, angst en levenskwaliteit. Het uiteindelijke doel bestaat erin om er voor te zorgen dat de patiënt zich zo goed mogelijk in zijn vel voelt en in de mate van het mogelijke zijn vroegere activiteiten terug kan uitoefenen.

AZ Nikolaas biedt sinds kort een uitgebalanceerd herstelprogramma aan voor mannen met prostaatkanker die hormoontherapie moeten krijgen, onder de naam TEAM EU’REKA.

Als we niet bewegen, gaat ons lichaam achteruit. Of je nu een actieve sporter bent, een sedentaire, gezonde mens of lijdt aan een chronische ziekte, bewegen moet een deel van je leven zijn.

Het zorgpad is opgebouwd uit vier bouwstenen (Talk – Eat – Activate – Motivate) en bestaat uit een medische screening gevolgd door een revalidatieprogramma met naast een fysiek trainingsprogramma ook psychosociale begeleiding.

De medische screening gebeurt om mogelijke bijwerkingen van de hormonale behandeling op te sporen en indien nodig te behandelen en omvat een lichaamsmeting, botdensitometrie, bloedafname en een bevraging van de medische voorgeschiedenis.

Bij de fysieke training wordt er gewerkt aan uithouding, kracht en lenigheid met aangepaste oefeningen.

Met de psychosociale begeleiding trachten we de patiënt te ondersteunen bij het verwerken van de ziekte en het verhogen van zijn welzijn. We bieden informatie en tips rond thema’s die belangrijk zijn tijdens en na zijn behandeling zoals intimiteit en seksualiteit.  

Een volledig programma loopt over twaalf weken. Driemaal per week wordt er fysiek geoefend en een bijkomende psychosociale activiteit aangeboden. Indien de patiënt langer dan zes maanden een hormonale behandeling krijgt of zal krijgen kan hij hieraan deelnemen. De combinatie met radiotherapie vormt geen probleem.

Ik heb veel aan het zorgpad en aan de groepssessies. De ondersteuning van een diëtist, een psycholoog, een kinesitherapeut en een verpleegkundige is belangrijk. En de lotgenoten natuurlijk. Niemand begrijpt je zoals een lotgenoot dat doet, ook al heeft ieder zijn eigen verhaal.

Geïnteresseerden kunnen altijd aansluiten op de infoavond rond prostaatkanker op 4 december.