HomeArtikelOrthopedisch chirurgen instructeurs op kadaverworkshops UZ Leuven

Orthopedisch chirurgen instructeurs op kadaverworkshops UZ Leuven

Gepubliceerd op maandag 1 juli, 2024

De kadaverworkshops van het UZ Leuven, die verplicht zijn voor assistenten in opleiding, werden dit jaar georganiseerd door het Institute for Orthopaedic Research and Training (IORT) en vonden plaats van 15 tot en met 23 mei. Tijdens deze cursusdagen (die jaarlijks georganiseerd worden) komen de meest courante chirurgische procedures aan bod.

Experten geven presentaties en begeleiden assistenten tijdens hands-on workshops, waarbij ingrepen worden uitgevoerd op kadavers. Elke dag ligt de focus op een bepaald gewricht of een bepaalde specialisatie. Het doel van deze workshops is het bieden van hoogkwalitatieve chirurgische training om de praktijk van orthopedische ingrepen te perfectioneren en het beheersen van klinische onderzoekstechnieken te verbeteren.

Drie orthopedische chirurgen van Vitaz, dr. Jan Vanderstappen, dr. Colette Van Elst en dr. Bart Vundelinckx werden uitgenodigd om instructeur te zijn bij deze workshops. Vitaz was hierdoor het best vertegenwoordigd van alle perifere ziekenhuizen van Vlaanderen. Dr. Vanderstappen was instructeur voor de specialisatie heupchirurgie, dr. Van Elst voor voet- en enkelchirurgie en dr. Vundelinckx voor de knie.

Dergelijke opleidingen zijn cruciaal om de affiniteit met de universitaire ziekenhuizen te versterken, de kenbaarheid tegenover assistenten te vergroten en de opleidingsskills te onderhouden.