Qualicor Europe en AZ Nikolaas/AZ Lokeren ontwikkelen internationaal assessmentprogramma patiëntgerichtheid

Gepubliceerd op dinsdag 6 april, 2021

Qualicor Europe en AZ Nikolaas/AZ Lokeren gaan samen een innovatief assessmentprogramma voor patiëntgerichtheid ontwikkelen. AZ Nikolaas/AZ Lokeren wil het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van België worden. Samen met Qualicor Europe gaat zij deze ambitie uitwerken in een internationale patient-centred care recognition.

vlnr: prof. dr. Herman Nys, dr. Philip Nieberding, Henk Cuvelier, dr. Ellen-Joan van Vliet, Karolien Van de Steene & Stefan Van den Brouck

Innovatief programma

AZ Nikolaas/AZ Lokeren heeft de ambitie om het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis te worden van België. Dit innovatieve assessmentprogramma wordt de eerste gestructureerde toetsingsmethodologie op het gebied van patiëntgerichte zorg. Hoofdarts dr. Philip Nieberding legt uit: “Wij zien patiënten als partners in zorg. Dat betekent dat wij beslissingen die van invloed zijn op de behandeling, gezondheid en kwaliteit van leven van een patiënt, zo veel mogelijk nemen met de patiënt en zijn naasten.” Samen met Koen Michiels, gedelegeerd bestuurder, nodigde hij Qualicor Europe uit deze ambitie gezamenlijk uit te werken in een verdiepend internationaal assessmentprogramma. Dr. Ellen Joan van Vliet, CEO Qualicor Europe: “Wij staan voor kwaliteit met het hart in de zorg. Dat is zorg met de professional in de lead als partner van de patiënt. Dit sluit naadloos aan bij de ambitie van AZ Nikolaas/AZ Lokeren.”

Gepersonaliseerde top zorg

De patient-centred care recognition die Qualicor Europe samen met het ziekenhuis en een aantal nationale en internationale deskundigen ontwikkelt, moet zorgorganisaties handvatten geven en bovenal inspireren om patiëntgerichtheid naar een volgend niveau te brengen. Het programma bestaat uit gepersonaliseerde zorg, veilige zorg, patiëntbeleving (customer relation management), patiënteducatie en innovatie. “Bij de stap naar echt patiëntgerichte zorg is het belangrijk dat professionals in staat worden gesteld zorg te verlenen die inspeelt op de behoeften, waarden, overtuigingen en voorkeuren van patiënten.”, aldus Van Vliet. Bedoeling is dat begin 2023 AZ Nikolaas/AZ Lokeren het innovatieve assessment ondergaat. Algemeen directeur Stefan Van Den Brouck: “Hieraan werken geeft ons goesting! Zorg waar de patiënt echt beter van wordt, dat is waar het om draait. Deze verdieping geeft zin en helpt ons samen beter te worden.”

dr. Philip Nieberding

Medisch Directeur AZ Nikolaas & AZ Lokeren

Henk Cuvelier

Verpleegkundig en Paramedisch Directeur AZ Nikolaas en AZ Lokeren

dr. Ellen-Joan van Vliet

CEO Qualicor Europe

Karolien Van de Steene

Manager Quality & Safety AZ Nikolaas & AA Lokeren