RIZIV conventionering Multidisciplinair Genderteam Vitaz
Gepubliceerd op woensdag 19 februari, 2025
Per één januari 2025 heeft het RIZIV het genderteam van Vitaz erkend voor de gespecialiseerde en multidisciplinaire transgenderzorg. Het aantal geconventioneerde centra voor transgenderzorg werd daarmee uitgebreid van 2 – met name UZ Gent en CHU Luik – naar 6 centra. Ook het ZAS Antwerpen, ZOL Genk en het Eramusziekenhuis in Anderlecht werden mee opgenomen in deze conventie.
Vitaz had het voorbije jaar een uitgebreid aanvraagdossier ingediend en gestaafd bij het RIZIV. De selectie van de bijkomende centra gebeurde aan de hand van uitvoerige selectiecriteria die onder meer rekening hielden met de multidisciplinaire ervaring, expertise, het voorziene zorg- en behandelingsportfolio, het organisatiemodel, de beleidsvisie m.b.t. transgenderzorg en de bijhorende beschikbaarheid van de nodige infrastructuur. Vitaz voldeed aan de vooropgestelde voorwaarden van het geconventioneerd zorgprogramma, waarbij het RIZIV ook financiering voorziet.
We zijn zeer verheugd dat het multidisciplinair gendercentrum van Vitaz erkend is. Vitaz kan zich beroepen op een zeer lange en ruime ervaring met het multidisciplinair behandelen en opvolgen van personen met genderdysforie. Gespecialiseerde heelkundige procedures in genderzorg worden reeds sinds 2014 in ons ziekenhuis uitgevoerd en de voorbije jaren werd er nog verder toegespitst op sub- en superspecialisatie binnen deze materie en binnen de betrokken chirurgische disciplines (plastische chirurgie, gynaecologie, neus-keel-oorheelkunde, urologie …).
Sinds 2019 wordt ook hormonale therapie aangeboden in Vitaz en het zorgaanbod en -portfolio werd nog verder uitgediept en verruimd naar een multidisciplinair en transmuraal zorgkader. Patiënten met genderdysforie kunnen er terecht voor:
- diagnostiek
- psychosociale en seksuologische opvolging
- fertiliteitspreservatie
- hormonale therapie
- lasertherapie
- adamsappelreductie
- logopedische ondersteuning
- orchidectomie
- hysterectomie
- vaginoplastie
- vulvaplastie
Vanuit andere zorgactoren en -centra wordt reeds actief verwezen naar Vitaz aangezien ons ziekenhuis uitvoerige expertise heeft uitgebouwd en ondertussen een reputatie opgebouwd heeft als nationaal en internationaal toonaangevend referentiecentrum.
Concreet kan iemand vanaf de leeftijd van 16 jaar terecht in het Multidisciplinair Gendercentrum van Vitaz als deze persoon specifiek op zoek is naar medische en/of psychosociale hulp inzake genderidentiteit, genderexpressie of genderincongruentie. Genderincongruentie is het ongemak (fysiek en mentaal) dat wordt ervaren door het verschil tussen de eigen genderidentiteit en het geboortegeslacht. Elke hulpvraag wordt vanuit de context van het individu benaderd en start bij psychosociale diagnostiek. Tijdens dit gesprek en het begeleidingstraject wordt nagegaan of er genderdysforie aanwezig is en of er nood is aan doorverwijzing naar, ondersteuning en/of behandeling door andere disciplines binnen het multidisciplinair genderteam.
De erkende conventie zorgt ervoor dat er grotendeels tegemoet wordt gekomen in de kosten voor de psychosociale begeleidingszittingen bij personen met de Belgische ziekteverzekering. De zittingen omvatten individuele sessies, familiale sessies en groepssessies. Het aantal zittingen dat binnen deze voorziene conventie wordt vergoed, is afhankelijk van de leeftijd en beperkt per kalenderjaar. Het is mogelijk dat het traject bij een bepaald persoon trager verloopt dan bij een andere persoon, dit omwille van sociale, mentale of medische aspecten. Elke patiënt die zich aanmeldt wordt multidisciplinair besproken. Uiteraard wordt er ook intensief samengewerkt met de context (opvoedingsverantwoordelijken, partners …). Wanneer een patiënt niet in aanmerking komt voor deze conventie of de voorziene tegemoetkomingen binnen de conventie opgebruikt zijn, betaalt de patiënt zelf het volledige tarief voor het multidisciplinair bilan.
Bijkomend kan men niet in elk erkend centrum terecht voor genderbevestigende genitale chirurgie. Aangezien dit in Vitaz mee onderdeel uitmaakt van het mogelijke zorgportfolio, voorziet het RIZIV ook tegemoetkoming voor één pre- en één postoperatieve zitting (gesprek) voor patiënten die specifiek hiervoor naar Vitaz verwezen worden.

Voor informatie met betrekking tot genderdysforie kan u uw patiënt of zijn/haar naaste steeds verwijzen naar het transgenderinfopunt TIP (www.transgenderinfo.be).
Voor een afspraak bij het genderteam Vitaz verwijzen wij u graag naar de webapplicatie van Vitaz (https//vitaz.be/zorgaanbod/genderzorg). De patiënt kan een formulier invullen en doormailen. Na aanmelding wordt er een intakegesprek ingepland. De verwijzer wordt betrokken en steeds op de hoogte gehouden van de verdere stappen, de voortgang en outcome ervan.