HomeArtikelRobotchirurgie binnen AZ Nikolaas

Robotchirurgie binnen AZ Nikolaas

Gepubliceerd op vrijdag 28 juni, 2019

Op 19 augustus 2019 wordt er met een chirurgisch robotprogramma gestart in het operatiekwartier van campus Sint-Niklaas – Moerlandstraat. Hiervoor werd de nieuwe Da Vinci X robot aangeschaft. Met de aanschaf van deze state-of-the-artrobot blijft het AZ Nikolaas verder inzetten op innovatieve, hoogtechnologische en minimaal invasieve chirurgietechnieken.

De dienst urologie biedt al acht jaar robotchirurgie aan. Tot op heden verrichten zij deze specifieke ingrepen binnen twee partnerziekenhuizen. De artsen van het AZ Nikolaas hebben hiervoor een zeer uitgebreide ervaring en expertise te duiden. Gezien de belangrijke groei van robotchirurgie in de urologie en de toenemende tendens tot robotgeassisteerde operaties binnen andere disciplines (Abdominale- en thorax en vaatheelkunde, gynaecologie, MKA, …), is de aanschaf van een eigen robotinstallatie als een complementaire standaard te situeren binnen het chirurgisch behandelingsportfolio van het AZ Nikolaas.

De chirurgische robot zal in het AZ Nikolaas ingezet worden voor urologische ingrepen, maar ook voor de geavanceerde en specifieke ingrepen van abdominale heelkunde, thoraxchirurgie, gynaecologie en MKA. De nieuwe robot is uitermate geschikt voor hoog complexe oncologische operaties, dankzij superieure 3D-visualisatie, hoge beweeglijkheid, neutraliseren van tremor, miniaturisatie en bovenmenselijke microprecisie. Dit maakt complexe – reconstructieve – operaties in een kleine ruimte meer dan ooit mogelijk. Tot slot wordt ook de chirurgische ergonomie geoptimaliseerd, hetgeen van belang is bij lange complexe minimaal invasieve ingrepen. De chirurgische robot is dan ook een optimaal verlengstuk van het chirurgisch team.

De chirurgische robot zal in het AZ Nikolaas ingezet worden voor urologische ingrepen, maar ook voor de geavanceerde en specifieke ingrepen van abdominale heelkunde, thoraxchirurgie, gynaecologie en MKA.

Voor de patiënt zorgt een robot voor de volgende voordelen: minder postoperatieve pijn, minder bloedverlies, lager risico op beschadiging van moeilijk bereikbare vasculaire- en zenuwstructuren (bv. robotgeassisteerde prostaatchirurgie waarbij minder kans op urineverlies en erectiestoornissen) en een sneller ontslag uit het ziekenhuis. Dit resulteert in een objectieve meerwaarde welke reeds uitgebreid aan bod kwam in vergelijkende studies over radicale prostatectomie, partiële nefrectomie en radicale cystectomie. Ook de eerste evaluaties in thoraxheelkunde en abdominale heelkunde zijn veelbelovend.

De aanschaf van de robot werd mogelijk gemaakt door de financiële tussenkomst van het Medisch innovatiefonds (MIF).

Multi-inzetbaarheid van chirurgische robot:

De Da Vinci X-robot zal voor verschillende soorten ingrepen ingezet worden:

  • Maag- en darmstelsel: endeldarmkanker, maagbreuken, maagkankers en tumoren van de dikke darm.
  • Urinair stelsel: prostaat-, blaas- en nierkanker, vernauwing van het nierbekken, letsels van de urineleiders, urologische ingrepen bij kinderen.
  • Thorax: longtumoren
  • Hoofd en hals: sommige types hoofd- en halskanker.
  • Gynaecologie: baarmoeder(hals)kanker

dr. Bart De Troyer

Diensthoofd Urologie

Erik Vlaminck

Investerings- en exploitatiemanager