Robotchirurgie nu ook toegankelijk voor kinderen in VITAZ

Gepubliceerd op dinsdag 1 maart, 2022

De dienst urologie blijft onverminderd inzetten op een verdere uitbreiding van haar zorgaanbod. Eén van de meest recente realisaties is de uitbreiding van het pediatrisch uro-nefrologisch aanbod in ons ziekenhuis, gedragen door dr. Tom Claeys, uroloog en dr. Valerie Van Bogaert, pediater.

dr. Tom Claeys

Sinds enkele jaren maakt ons ziekenhuis gebruik van de chirurgische robot Da Vinci X waarbij deze dagelijks voor ingrepen bij volwassen patiënten wordt ingezet. Voor heelkunde bij kinderen brengt het gebruik van deze robot ook vele mogelijkheden en voordelen met zich mee. Zo werd het voorbije jaar in ons ziekenhuis de eerste pediatrisch chirurgische ingreep met de robot uitgevoerd voor een pyeloplastie bij een driejarige jongen. Hierbij werd een aangeboren vernauwing van het nierbekken hersteld.

Met slechts drie kleine incisies kan de ingreep uitgevoerd worden wat voor een sneller postoperatief herstel zorgt. Het laat de chirurg toe om de erg fijne reconstructie met grote precisie en efficiëntie te verrichten en aldus de operatieduur terug te schroeven. Dergelijke robotgeassisteerde ingrepen kunnen al plaatsvinden bij kinderen vanaf tien kilogram. 

dr. Valerie Van Bogaert

Uiteraard wordt deze veeleisende kinderchirurgie enkel mogelijk gemaakt door de uitstekende samenwerking tussen onze diensten anesthesie, pediatrie en urologie. Het pediatrisch urologisch aanbod wordt binnenkort verder aangevuld met de start van een nefrologisch-urologische raadpleging met dr. Valerie Van Bogaert en dr. Tom Claeys waarbij complexe nier- en blaasafwijkingen bij kinderen kunnen opgevolgd en behandeld worden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met het Pediatrisch Urologisch Nefrologisch Centrum UZ Gent (PUNC) om volledige continuïteit van het zorgaanbod te garanderen.

dr. Tom Claeys

Uroloog

dr. Valerie Van Bogaert

Pediater