Robotchirurgie voor Knie- en Heupprothesechirurgie binnen Vitaz
Gepubliceerd op dinsdag 15 februari, 2022
De dienst Orthopedie van Vitaz nam in januari een Mako®-robot van Stryker in gebruik, voor het plaatsen van totale knie- en heupprothesen. De Mako®-robot is een chirurgische robot die door middel van artificiële intelligentie (AI) met uiterst hoge precisie de chirurg bijstaat bij het plaatsen van een prothese in de knie of de heup.
Door de orthopedische chirurgen werd een erg uitgebreide marktverkenning gedaan, omdat er verschillende robottypes voor dit soort heelkunde op de markt zijn. Er werd gekozen voor het meest geavanceerde systeem dat toepasbaar is bij zowel de knie als heup, om deze nieuwe technologie aan een zo groot mogelijke patiëntengroep te kunnen aanbieden. De chirurgen volgden een specifieke training om correct met deze robot te kunnen werken.
Aan de hand van een CT-scan die op voorhand genomen wordt, maakt de software een 3D-model op. Hiermee wordt een planning gemaakt om de positie van de implantaten te bepalen en te optimaliseren. Deze planning kan tijdens de ingreep verder verfijnd worden naargelang de spanning van de gewrichtsbanden. De chirurg kan met een precisie van 0,5mm de positie van het implantaat bepalen, rekening houdend met verschillende factoren die erg belangrijk zijn: de uitlijning van het been, de spanning van de ligamenten en de exacte maatbepaling van de prothese. De robot bevat, als enige in zijn soort, ‘haptische technologie’. Dit betekent dat de robot mee de zaagcoupe uitvoert en hierbij in de ruimte gestuurd wordt door de software, zodat nabijgelegen structuren zoals bloedvaten, zenuwen en ligamenten niet beschadigd kunnen geraken.
De voordelen
Het doel van deze robot is om op de beste manier onze knie- en heupprothesen te plaatsen: met minder weefselschade en met minder ‘outliers’ (afwijkende implantpositionering t.o.v. ideale positie). Op deze manier kunnen onze patiënten sneller naar huis, nog vlotter herstellen, zullen er minder complicaties zijn en rekenen we op een beter functioneel resultaat op lange termijn.
Een bijkomend wetenschappelijk voordeel is dat we de gegevens rond implantaatposities van een erg grote patiëntenpopulatie kunnen koppelen aan de functionele resultaten van de patiënten die we via een digitaal systeem online bevragen. Tegenwoordig krijgen alle patiënten digitale vragenlijsten om hun functie, pijn en tevredenheid te scoren op vastgestelde tijdstippen voor en na de ingreep. Hieruit kan belangrijke wetenschappelijke output gegenereerd worden, zodat we onze zorg voor toekomstige patiënten nog kunnen verbeteren. Op die manier kan nieuwe technologie zowel het klinisch resultaat als de wetenschappelijke output verbeteren.
Met het gebruik van de Mako®-robot zet Vitaz opnieuw een grote stap voorwaarts als hoogtechnologisch medisch centrum.